Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Aplikacje i sprzęt na wakacje – nasze propozycje
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Pływanie i inne wodne aktywności przybliża fizjoterapeutka Marzena Kociuba
Wodne aktywności
Pływanie oraz różnego rodzaju ćwiczenia w wodzie są niezwykle bezpieczne i mało urazowe, dzięki temu taki ruch mogą wykonywać osoby, u których niemożliwe było uprawianie jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Niesie to wiele korzyści dla organizmu i daje nadzieję na przyspieszenie powrotu do zdrowia tym, którym doskwierają ograniczenia ze strony narządu ruchu.
18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Zadbaj o swoje stopy – ćwiczenia poleca fizjoterapeuta Michał Brzuchala
22 - Dbam o zdrowie
Znana aktorka Halina Łabonarska wskazuje swoje źródło zdrowia
Żywienie jest ważne
26 - Koszyk pełen zdrowia
Sezon na truskawki – poznaj ich wartości odżywcze
34 - Rośliny zdrowotne
Kurdybanek – przygotuj sok na niestrawność z przepisu Zbigniewa T. Nowaka
38 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy na czerwcowe, zdrowe dania podaje s. Teresa Pachnik
42 - Co mamy na talerzu?
Lody na cenzurowanym – co znajdziemy w produktach ze sklepowych zamrażarek. Podajemy przepisy na domowe lody
Co znajdziemy w lodach?
Z nadchodzącym latem chętniej sięgamy po lody. Wydaje się nam, że to produkt bezpieczny dla naszego zdrowia. Tymczasem czytając skład niektórych z nich, możemy być bardzo zaskoczeni tym, co się w nich znajduje.
46 - Sklepowy detektyw
Jaki skład ma kupowany chleb – wylicza technolog żywienia Barbara Zielonka
50 - Zrób to w domu
Przepisy na zdrowe pasty do chleba
54 - Hit zdrowotny
Kiełki – skarbnica witamin. Poznaj ich różne rodzaje
Kiełki – skarbiec witamin
Kiełki zawierają całą masę witamin, m.in. A, B, C, E i H. Pędy bogate są też w minerały: wapń, żelazo, siarkę, magnez, potas, cynk czy selen. Stanowią zatem idealny naturalny suplement diety, są przy tym lekkostrawne i dobrze przyswajane przez ludzki organizm, a także niskokaloryczne. Zawarte w kiełkach flawonoidy pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci niezbędnej do sprawnego trawienia, zwłaszcza tłuszczów. Podawane pod różnymi postaciami jako dodatek, są wartościowym uzupełnieniem zdrowej diety.
58 - Grunt to właściwy jadłospis
Jadłospis dla osób zagrożonych osteoporozą
66 - Jemy również oczami
W jaki sposób ładnie podawać napoje
68 - Profilaktyka chorób
Jak zadbać o zdrowe nerki – radzi dr hab. n. med. Szymon Brzósko
72 - Felieton medyczny
Urodzić zdrowe dziecko. Porady prof. Bogdana Chazana
74 - Post lekarstwem na niepłodność
Rozmowa z dr Ewą Dąbrowską, autorką diety warzywno-owocowej
Inspiracje dla ciała i ducha
78 - Moja historia
Agnieszka Niewęgłowska. Jak uniknęła operacji po zastosowaniu diety warzywno-owocowej
82 - Zdrowie duchowe
Czy istnieją zależności między grzechem a chorobami? Czwarta część artykułu prof. dr. hab. Waltera Rhomberga
86 - Podróżujemy ku zdrowiu
Gietrzwałd – poznaj przyrodnicze i duchowe walory tej miejscowości
90 - Moja pasja
Kajakiem po przygodę – Alfred Watrakiewicz i jego wodne hobby
96 - Ekozdrowotnie
Posprzątaj dom naturalnie
102 - Otaczajmy się pięknem
Poznaj żółte i pomarańczowe nagietki
Chwila relaksu
104 - Krzyżówki i łamigłówki
PORADY
Zdrowotne
30 - Przyprawy. Warto ich używać
33 - Badania w kierunku osteroporozy
64 - Skuteczne sposoby na słodycze
92 - Jak nie podjadać wieczorem
98 - Arteterapia. Sztuka leczy
100 - Młodzi o zdrowiu
Inspiracje naturą
92 - Lecznicze kąpiele