co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje pomocne na święta oraz sprzęty ogrzewające

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność

Odchudzający trening ze wspomaganiem poleca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Przykłady ćwiczeń wzmacniających kręgosłup lędźwiowy

Pozbyć się bólu kręgosłupa

Ból pleców to częsta przypadłość. Zazwyczaj pojawia się w części lędźwiowo-krzyżowej kręgosłupa. Warto wiedzieć, jak szybko sobie z nim poradzić.

Dolegliwości bólowe dolnego odcinka kręgosłupa to plaga naszych czasów. Ból pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie, utrudniając, a nawet uniemożliwiając normalne funkcjonowanie. Co gorsza, problem ten może dotyczyć każdego z nas, w każdym przedziale wiekowym, niezależnie czy to osoba starsza, czy też młoda. Na szczęście są sposoby, by się tego ustrzec, a przynajmniej zminimalizować ryzyko wystąpienia dolegliwości bólowych. Aby to zrozumieć, trzeba jednak poznać etiologię ich powstawania.

Przyczyny bólu

Siedzący tryb życia i długie przesiadywanie przed ekranem telewizora bądź komputera wcale nie poprawiają sytuacji. Na dolegliwości bólowe kręgosłupa lędźwiowego narażone są szczególnie osoby, które nie podejmują żadnej aktywności fizycznej. Brak jakiegokolwiek ruchu sprawia, że mięśnie stają się osłabione, przez co nie są w stanie podołać obciążeniom wynikającym z dnia codziennego, w następstwie czego najbardziej cierpi kręgosłup, gdyż to właśnie na nim wszystko się opiera. Oprócz tego na pojawienie się dysfunkcji w odcinku lędźwiowym kręgosłupa mogą wpłynąć długotrwałe przebywanie w stresie i ciągłym napięciu, nadwaga oraz różnego rodzaju przeciążenia. Ból dolnej części kręgosłupa może wynikać także z uszkodzeń narządu ruchu, zmian zwyrodnieniowych lub pojawić się w wyniku stanów zapalnych. Konsekwencją tego są różnego rodzaju patologiczne zmiany w obrębie kręgosłupa lędźwiowego.

22 - Dbam o zdrowie

Rozmowa z Witoldem Ludwigiem, scenarzystą i reżyserem filmów „Zerwany kłos” oraz „Nędzarz i madame”, o pracy na planie filmowym, kondycji i czynnym wypoczynku

Żywienie jest ważne

25 - Niedrogi obiad dla całej rodziny

Da się zrobić!

26 - Koszyk pełen zdrowia

Słodkie pomarańcze. Wartości odżywcze i propozycje zastosowania

30 - Rośliny zdrowotne
Dziurawiec na depresję. Wypróbuj miód z dodatkiem wyciągu z dziurawca na poprawę układu nerwowego – zachęca Zbigniew T. Nowak

Dziurawiec na depresję

Dolegliwości natury psychicznej są poważnym problemem współczesnego świata. Dlatego warto zainteresować się lekami z apteki Pana Boga, ponieważ są tam skuteczne środki na te schorzenia. Jednym z nich jest stare polskie ziele – dziurawiec. Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) to roślina wieloletnia o wysokości zwykle 50-70 cm. W medycynie ludowej nazywany był często świętojańskim zielem albo zielem Matki Bożej. Kwiaty ma w kolorze złocistożółtym i pojawiają się one od II dekady czerwca do września. Świeżo zebrane po roztarciu wydzielają jaskrawoczerwony sok. Liście są jasnozielone, raczej drobne, zaokrąglone. Wartość leczniczą dziurawca posiada jego ziele, czyli część nadziemna, ścinane na wysokości około 15-20 cm. Zbioru surowca leczniczego dokonuje się na początku kwitnienia roślin, zawsze w dzień słoneczny.

Zamiast antydepresantów

Z najnowszych statystyk medycznych wynika, że w ostatnim czasie psychiatrzy są wręcz oblegani i dotyczy to w sposób szczególny ozdrowieńców po COVID-19. Stany depresyjne, lękowe i wahania nastroju to jedne z bardzo częstych i bardzo poważnych powikłań doznanych wskutek wirusa SARS-CoV-2. O naturalnych i skutecznych sposobach radzenia sobie z takimi powikłaniami wydałem nawet obszerną książkę pt. „Jak odzyskać zdrowie po COVID-19?”, którą można zamówić w księgarniach „Naszego Dziennika”. Wyniki badań pokazują, że dziurawiec to nieoceniony lek na przywrócenie równowagi psychicznej. Działanie przeciwdepresyjne zawdzięcza zawartym w nim kilku cennym związkom leczniczym, np. hiperycynie i hiperforynie. Według najnowszych badań klinicznych to właśnie one znacząco hamują rozkład neuroprzekaźników w organizmie, np. serotoniny. Ich niedostateczna ilość daje objawy przygnębienia, lęku, zmiennego nastroju, nagłych ataków rozpaczy, pogłębiającego się smutku, niechęci do życia, działania, braku zadowolenia i niskiej samooceny. Takim enzymem, który prowadzi do rozkładu neuroprzekaźników, jest monoaminooksydaza (MAO). Trzeba również podkreślić, że preparaty zawierające wyciąg z dziurawca nie uzależniają, jak to się zdarza podczas kuracji syntetycznymi antydepresantami.

34 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy siostry Teresy Pachnik na świąteczne dania, m.in. pieczeń z indyka w ziołach

38 - Sklepowy detektyw
Dobry majonez. Który jest najlepszy? – wskazuje dr Agnieszka Jarosz

Dobry majonez

Który jest najlepszy?

Majonez to bardzo popularny dodatek w kuchni polskiej. W porównaniu z podobnymi produktami w innych krajach jego smak jest delikatny, aksamitny i nie dominuje potrawy. Z tego powodu zagraniczne firmy musiały dostosować swoje produkty do upodobań Polaków, by zaistnieć na naszym rynku. Majonez można stosować jako samodzielny sos lub składnik bardziej skomplikowanych sosów do sałatek, jako dodatek do past, mięs, kanapek, burgerów, ryb i jajek. Bardzo często majonez jest podstawą różnego rodzaju dipów, np. z dodatkiem marynowanych grzybów, kiszonych ogórków czy surowych warzyw, m.in. szczypiorku, czosnku.

Rodzaje majonezów i ich skład

W sklepach możemy znaleźć kilkadziesiąt majonezów, o różnych nazwach, np. delikatesowy, sałatkowy, dekoracyjny, wyborowy czy light/niskotłuszczowy albo wegetariański itd. Inwencja zależy przede wszystkim od producenta, ale czasami również od składu, chociażby w przypadku majonezów wegetariańskich czy light. Natomiast skład tradycyjnych majonezów to przede wszystkim: żółtko jaj – czasami jest to sucha informacja, a czasami opatrzona logiem i informacją o pochodzeniu żółtka z jaj kur wolnego wybiegu, czy też bardzo szczera, jak: żółtko jaj w proszku, jaja z chowu ściółkowego. Najczęściej stanowią one 5-6 proc. produktu, rzadko mniej, np. 3 proc. Składnik w postaci żółtek to często jedyny odróżniający majonez tradycyjny od wegetariańskiego. Wszystkie majonezy zawierają olej roślinny, np. rzepakowy, słonecznikowy, który może stanowić nawet 79 proc. produktu. W efekcie taki majonez dostarcza dużą ilość tłuszczu, a tym samym dużą ilość kalorii. Przykładowo, olej zawierający 79 proc. tłuszczu to ponad 670 kcal w 100 g produktu, a ten o zawartości 30 proc. to około 310 kcal. Jest to ważna informacja dla osób walczących z nadmiarem kilogramów. Również istotna jest informacja o zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych niekorzystnych dla naszego zdrowia, powinno być ich jak najmniej. A mogą występować w ilości 5 g, ale też 10 g w 100 g produktu.

48 - Hit zdrowotny

Miód. Poznaj jego wartość

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Dieta dobra na żołądek wraz z jadłospisem na 7 dni

62 - Choroby a profilaktyka

Co chroni żołądek? Rozmowa z prof. Maciejem Gonciarzem

65 - Dieta w praktyce

Post dobry na układ trawienny

72 - To, czego nam lekarz nie wyjaśnił

Na czym polega zabieg balonikowania zatok?

Inspiracje dla ciała i ducha

76 - Moja historia

Dieta warzywno- -owocowa pomogła jej unormować cukier, wagę i gospodarkę hormonalną. Poznajmy historię Marii Marcinkowskiej

80 - Zdrowie duchowe

Metoda drobnych nawyków. Artykuł Bogny Białeckiej

83 - Podróżujemy ku zdrowiu

Trójmiasto zimą – co warto zobaczyć w Gdańsku, Gdyni i Sopocie?

88 - Moja pasja

Janina Gruba i jej rękodzieła, m.in. piękne szydełkowe ozdoby

94 - Ekozdrowotnie

Świąteczne porządki. Bez chemii

97 - Jemy również oczami

Serwujemy świąteczne ciasta

102 - Otaczajmy się pięknem

Udekoruj dom na święta

Chwila relaksu

104 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

42 - Ryby wpływają na rozwój intelektu
44 - Słodkie rodzynki
66 - Przetworzona żywność a psychika
69 - Kalendarz prac przedświątecznych
96 - Naturalna aktywność
98 - Transport sanitarny
100 - Ławka grawitacyjna

Inspiracje naturą

92 - Naturalne balsamy do ust

Obejrzyj wybrane strony

wideo