co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje i pomocne sprzęty

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność
Plank, czyli deska. Jak poprawnie ćwiczyć mięśnie brzucha i grzbietu – radzi Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

Ćwiczenie plank, czyli deska

Angażuje mięśnie brzucha, wzmacnia mięśnie kręgosłupa, ramion oraz nóg. Wykonujmy regularnie to ćwiczenie, a zyskamy płaski brzuch i prawidłową postawę.

Ćwiczenia z wykorzystaniem własnego ciężaru ciała od zawsze cieszyły się popularnością. Dzieje się tak, ponieważ są bardzo proste w wykonaniu, nie wymagają dużej przestrzeni ani dodatkowego sprzętu, można je z powodzeniem powtarzać we własnym zaciszu domowym. Zaliczamy do nich ostatnio bardzo modne i niezwykle skuteczne ćwiczenia plank, czyli utrzymywanie ciała w pozycji deski.

Wykonać prawidłowo

Pozycja ciała podczas wykonywania deski polega na podporze na przedramionach i palcach stóp. Nogi i tułów należy wyprostować tak, by całe ciało znajdowało się w stabilnej linii prostej od stóp do głowy. Ponieważ mięśnie nieprzyzwyczajone do intensywnego napięcia szybciej się męczą, początkowo ćwiczenie może sprawiać trochę trudności, jednak nie należy się tym zrażać, gdyż z czasem, w miarę regularnych treningów, nabiorą na sile.

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody

Pozbyć się bólu łokci. Ćwiczenia krok po kroku

22 - Dbam o zdrowie

Vital Heynen, trener reprezentacji Polski w siatkówce mężczyzn, o żonie, córkach i recepcie na sukces w sporcie

Żywienie jest ważne

26 - Koszyk pełen zdrowia

Rzepa. Warzywo, które warto jeść

30 - Produkty zdrowotne

Poznaj doględę. Wypróbuj przepis na syrop z tej rośliny na kaszel i duszności – zachęca Zbigniew T. Nowak

34 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy s. Teresy Pachnik na smaczne dania

38 - Sklepowy detektyw
Wszystko, co warto wiedzieć o mące – podstawowe informacje przekazuje dr Agnieszka Jarosz

Wszystko o mące

Którą i do czego wybrać?

Mąka jest produktem otrzymywanym w wyniku przemiału ziarna. Wykorzystuje się ją do wyrobu pieczywa, makaronów, pierogów, różnego rodzaju klusek, pizzy czy wypieków cukierniczych. Zagęszcza się nią zupy i sosy, panieruje w niej sery, warzywa, mięsa czy ryby, przygotowuje się zakwas do żuru.

Rodzaje i typy

Mąki dzieli się na rodzaje, a następnie typy. Rodzaj mąki określa się nazwą zboża, z której została wyprodukowana, np. pszenna, żytnia itd. A pszenica i żyto to zboża chlebowe. Do niechlebowych zalicza się jęczmień, owies, ryż i kukurydzę. Gryka, soja, groch nie są zbożem, ale i z nich otrzymujemy mąkę. Mąki niechlebowe mogą być jednak używane do produkcji pieczywa jako dodatek w niewielkiej ilości.

Pszenica jest jednym z najpopularniejszych zbóż i jednym z pierwszych, jakie człowiek zaczął uprawiać. Na drugim miejscu plasuje się żyto. Obok ryżu i kukurydzy to główne zboża na świecie. Pszenicę wykorzystuje się przede wszystkim do przerobu na mąkę, z której później produkuje się makarony, pieczywo czy wyroby cukiernicze. Znanych jest około 20 różnych gatunków pszenicy i około 10 krzyżówek gatunkowych.

50 - Hit zdrowotny
Kurkuma. Przyprawa na czas pandemii

Wyjątkowa kurkuma

Wśród leków o potwierdzonym naukowo działaniu przeciwwirusowym koniecznie trzeba wymienić kurkumę, która staje się popularna prawie na całym świecie. To dobra roślina na czas pandemii.

Lecznicze kłącze

Kurkuma (ostryż długi) to roślina wieloletnia wyrastająca do wysokości 60-100 cm, blisko spokrewniona z imbirem lekarskim. Jej liście są dość szerokie, o kształcie eliptycznym. Ma żółte kwiaty i bulwiaste kłącza. Na zewnątrz mają kolor szarobrunatny lub brunatnożółty, a ich wnętrze jest pomarańczowożółte lub złocistopomarańczowe. Największe uprawy kurkumy znajdują się dziś w Chinach, Indiach, na Filipinach, w Tajlandii, na Madagaskarze i na Jawie. Na nasz rynek surowiec trafia przeważnie z Chin lub Indii. Surowcem leczniczym i przyprawą są kłącza kurkumy, nazywane w uproszczeniu korzeniem. Kiedyś, w czasach średniowiecza, nazywano je także „szafranem indyjskim”. Wówczas kurkuma była bardziej znana w Europie jako lek niż przyprawa.

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Jadłospis dla nadciśnieniowców

62 - Profilaktyka chorób

Nowe zalecenia w nadciśnieniu. Rozmowa z prof. Zbigniewem Gaciongiem

66 - Dieta w praktyce

Dieta warzywno-owocowa skuteczna w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia. Przepisy na wybrane dania

70 - Jemy również oczami

Owsianka. Ładnie podana lepiej smakuje

74 - Felieton medyczny

Wzrok podczas pracy zdalnej. Artykuł prof. Roberta Rejdaka

Inspiracje dla ciała i ducha

76 - Moja historia

Dzięki diecie zregenerowała swój wyniszczony organizm – historia Ireny Kłosowskiej

80 - Zdrowie duchowe

Media społecznościowe. Szansa na relacje czy zagrożenie – artykuł Małgorzaty Więczkowskiej

84 - Podróżujemy ku zdrowiu

Poznajmy Lourdes – miasto chorych oraz polskie Lourdes w Porąbce Uszewskiej. Z czego słynie?

88 - Moja pasja

Edward Kempa z żoną Małgorzatą połączyli pasję z pracą. Szyją kołdry i poduszki z wełny alpak

94 - Ekozdrowotnie

Lśniące wanna, brodzik, umywalka. Bez detergentów

96 - Blisko nas

Wolontariuszka z sercem. Sabina Borsuk niesie nieocenioną pomoc pacjentom hospicjum

102 - Otaczajmy się pięknem

Zielone paprotki ozdobą zimowego domu

Chwila relaksu

104 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

25 - Modna i zdrowa chlorella
42 - Jak mieć więcej energii?
44 - Jedzmy bez pośpiechu
72 - Nowatorska krioablacja guza nerki
98 - Zespół niespokojnych nóg
100 - Piękny i zdrowy uśmiech

Inspiracje naturą

92 - Domowe sposoby na podkrążone oczy

Obejrzyj wybrane strony

wideo