Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Aplikacje medyczne i rehabilitacyjne oraz sprzęty do ćwiczeń w domu
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Hantle kettlebell – zasady wyjaśnia Marzena Kociuba, fizjoterapeutka
Hantle kettlebell
Z ich pomocą wyszczuplimy i wzmocnimy ciało. Poznajmy zasady dotyczące ćwiczeń z tym przyrządem.
Kettlebell, ostatnio cieszący się coraz większą popularnością zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet, jest to rodzaj hantli wyglądem podobny do kuli armatniej z uchwytem. Technika wykonywania ćwiczeń z wykorzystaniem kettli nie jest mocno skomplikowana, jednak, aby nie nabawić się kontuzji, trzeba koniecznie stosować się do pewnych zasad. Dlatego też osobom początkującym zaleca się zapoznanie się z podstawowymi zasadami dotyczącymi bezpieczeństwa oraz sposobami ćwiczeń z zastosowaniem tego urządzenia.
Zalety treningów
Nauka posługiwania się kettlami początkowo wymaga od ćwiczącego nie lada zaangażowania, jednak warto podjąć ten trud, gdyż zalet tego typu treningów jest naprawdę bardzo dużo. Przede wszystkim dzięki kettlebellowi można pobudzić całe ciało praktycznie bez ruszania się z miejsca. W trakcie ćwiczenia jest ono w ciągłym napięciu, przez co wzmacnia się siła mięśni i ich wytrzymałość. Ćwiczenia te stabilizują kręgosłup, gdyż wzmocnieniu ulegają mięśnie posturalne, a także głębokie, odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowej postawy ciała. Prowadzi to do ograniczenia i zmniejszenia się wielu dolegliwości bólowych kręgosłupa oraz zapobiega powstawaniu licznych chorób, takich jak zwyrodnienia czy dyskopatie. Wprowadzony w ruch kettlebell sprawia, że ćwiczenie jest dosyć niestabilne. Tym samym, starając się utrzymać odpowiednią pozycję, pracujemy nad równowagą, koordynacją, stabilnością i kondycją jednocześnie. Regularne treningi z wykorzystaniem kettli poprawiają ogólną wydolność, gibkość, mobilność, zwiększając zakresy ruchomości w stawach i uelastyczniając je, oraz wpływają na pracę układu krążeniowo-oddechowego.
18 - Ćwiczymy
dla zdrowia i urody
Rehabilitacja przy endoprotezie. Poznajmy jej sześć etapów
22 - Dbam o zdrowie
Rozmowa z Antoniną Krzysztoń o muzycznej pasji i życiu w wolności słowa
Żywienie jest ważne
26 - Koszyk pełen zdrowia
Mango – odmładzający owoc. Wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
30 - Rośliny zdrowotne
Cytryniec. Wypróbuj przepis na herbatkę z cytryńca polecaną na poprawę pamięci i siły – zachęca Zbigniew T. Nowak
Cytryniec na odzyskanie siły i pamięci
Uczeni w dziedzinie medycyny stają dosłownie na głowie, aby zaoferować współczesnemu człowiekowi takie środki, które zapewniłyby mu pełnię sił i dobrą pamięć do późnych lat. Przebadano całe setki przeróżnych leków i udowodniono niezbicie, że najlepszym ich skarbem są rośliny. Jedną z nich jest cytryniec chiński (schizandra) Schizandra chinensis.
Po raz pierwszy miałem okazję podziwiać to pnącze, będąc na zajęciach w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, a było to w połowie lat osiemdziesiątych XX wieku. W tamtych czasach była to niemal zupełna rzadkość botaniczna. Dziś jest zupełnie inaczej – tę ciekawą i pożyteczną roślinę uprawia się coraz częściej u nas w ogródkach i na działkach, np. w pobliżu altan, ogrodzeń czy starych drzew.
Cytryniec chiński to jednopienne pnącze, to znaczy, że na jednej roślinie osobno występują kwiaty żeńskie i osobno męskie. Czasem zdarza się i tak, że jest to roślina dwupienna, co wskazuje, że na jednej roślinie wytwarzane są tylko kwiaty żeńskie, a na innej tylko męskie. Osiąga wysokość 10 m lub nawet więcej. Wydaje giętkie pędy, które wspinają się ku górze po podporach. Roślina ta ma liście jasnozielone, eliptyczne, zawsze ostro zakończone. Kwitnie na przełomie maja i czerwca, a jej kwiaty są raczej drobne, w kolorze białym, kremowym bądź różowym. Wydają bardzo przyjemną woń – szczególnie w upalny dzień po deszczu. Owoce cytryńca chińskiego są zebrane w dość długie grona, mają jaskrawoczerwony kolor, są podłużne, a ich średnica wynosi od 1 do 1,5 cm. W jednym gronie może być nawet 40 owoców. Dojrzewają dopiero we wrześniu.
34 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy s. Teresy Pachnik na pyszne dania
38 - Sklepowy detektyw
Orzechy w polewie. Czym się kierować, kupując te przysmaki? Porady dr Agnieszki Jarosz
Orzechy w polewie
Orzeszki w słonych i słodkich kolorowych polewach ładnie wyglądają i dobrze smakują, ale czy służą naszemu zdrowiu? Czym się kierować, kupując takie przysmaki?
W słonych, słodkich, kolorowych polewach – orzeszki, bo o nich mowa. Ładnie wyglądają i smakują, ale czy służą naszemu zdrowiu? Czym się kierować, kupując takie słodkości?
Jednym z rodzajów słodyczy są wszelkiego rodzaju orzechy ukryte w słodkich bądź słonych posypkach i polewach. Na początek przypomnijmy wartości odżywcze tych głównych produktów użytych do ich wyrobu.
Kaloryczne, ale zdrowe
Orzechy są bardzo smaczne i są źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Są zdrowe i doskonale nadają się na przekąskę i dodatek do dań. Z uwagi na zawartość tłuszczu, która wpływa na wartość kaloryczną, nie należy przesadzać z ich ilością. Około 30 gramów mieszanki różnych orzechów (laskowych, włoskich, pistacjowych i migdałów) dostarcza około 180 kcal i pokrywa około 70 proc. dziennego zapotrzebowania na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, 50 proc. na witaminę E, po 18 proc. na magnez i miedź, 13 proc. na błonnik.
Wśród orzechów znajdziemy wiele odmian (i w związku z tym różnice w wartości odżywczej), a najpopularniejsze z nich to: orzechy włoskie, bogate w witaminy E (3 mg/100 g produktu), witaminy B1 (0,39 mg), witaminy B2 (0,12 mg) oraz niacyny (1,19 mg). Spośród składników mineralnych należy przede wszystkim zwrócić uwagę na wysoką zawartość potasu, żelaza, fosforu i magnezu. Orzechy włoskie są kaloryczne: 100 g dostarcza aż 650 kcal, 83 proc. energii pochodzi z tłuszczu. Tłuszcz ten zawiera przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na organizm.
Orzechy laskowe są pod względem wartości kalorycznej bardzo zbliżone do włoskich. Większość tłuszczu stanowią w odróżnieniu od orzechów włoskich nie wielo- lecz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, też korzystne dla układu krążenia. Orzechy laskowe są bogatsze od włoskich w składniki mineralne. Zawierają więcej potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza. Zawierają natomiast mniej witaminy B1, zbliżoną ilość witaminy B2, ale za to zdecydowanie więcej tak rzadko występującej w produktach żywnościowych witaminy E – aż 38,7 mg/100 g.
50 - Hit zdrowotny
Zimowe naturalne lekarstwa. Nasze cztery hity żywieniowe
54 - Grunt to właściwy
jadłospis
Dieta wspomagająca układ trawienny
62 - Profilaktyka chorób
Choroby trzustki. Rozmowa z gastrolog prof. Haliną Cichoż-Lach
64 - COVID-19. Informator
Witaminy i minerały łagodzące przebieg COVID-19. Artykuł dr Małgorzaty Prusak
68 - Niedrogi obiad
dla całej rodziny
Da się zrobić!
69 - Dieta w praktyce
Post wspomaga układ pokarmowy
70 - Jemy również oczami
Garnirowanie, czyli ozdabianie potraw
72 - To, czego nam lekarz
nie wyjaśnił
Czym są markery nowotworowe? – artykuł dr. Piotra Barczyńskiego
74 - Felieton
Gdy boli brzuch. Artykuł dr Urszuli Krupy
Inspiracje dla ciała i ducha
76 - Moja historia
Dietą warzywno-owocową unormowała cukier i cholesterol. Poznajmy historię Barbary Witkowskiej
80 - Zdrowie duchowe
Joga jest zagrożeniem. Artykuł Małgorzaty Więczkowskiej
84 - Podróżujemy ku zdrowiu
Niesamowity Dolny Śląsk – co warto zwiedzić?
88 - Moja pasja
Antykwaryczne urządzenia fonograficzne – pasja Barbary i Marcina Mikułów z Lublina
94 - Ekozdrowotnie
Myjemy lustra i szklane powierzchnie. Bez chemii
102 - Otaczajmy się
pięknem
Powiew wiosny. Sadzimy tulipany w doniczkach
104 - Krzyżówki i łamigłówki
Porady zdrowotne
24 - Zaglądamy do domowej spiżarni
42 - Wartościowe oleje
44 - Cenny błonnik
96 - Domowe spa dla kręgosłupa
98 - Ratunek dla dzieci z SMA
100 - Rewelacyjny aquaaerobik
Inspiracje naturą
92 - Ziołowe kosmetyki dla zdrowia i urody