Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Kuchenne aplikacje i gadżety
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Ćwiczenia aerobowe poleca Marzena Kociuba
Ćwiczenia aerobowe
Każdy z nas chciałby się cieszyć szczupłą sylwetką i dobrą kondycją. Pomocny może okazać się trening aerobowy.
Prawidłowa masa ciała to bez wątpienia jedna ze składowych pełnego zdrowia. Osoby otyłe narażone są na wiele nieprzyjemnych dolegliwości związanych z przeciążeniem ciała, a dodatkowo są zagrożone pojawieniem się różnych poważnych chorób. Niestety, wielu z nas ma poważny problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Zdarza się, że mimo stosowanych diet i wyrzeczeń kilogramów nie ubywa. Szczególnie obserwuje się to u osób prowadzących siedzący tryb życia. Dzieje się tak, ponieważ z reguły samo ograniczenie przyjmowanych kalorii nie wystarczy, aby zmniejszyć obwód w talii. Zadowalające efekty odchudzania można uzyskać tylko przy połączeniu racjonalnej diety i aktywności fizycznej. W tym wypadku bardzo pomocne mogą się stać ćwiczenia aerobowe.
20 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Wypróbuj nasz automasaż na obolałe łydki i stopy
22 - Dbam o zdrowie
Witold Bańka, szef Światowej Agencji Antydopingowej, mówi o swoim życiu, pasji i rodzinie
Żywienie jest ważne
26 - Koszyk pełen zdrowia
Jarmuż – to jest to! Zdrowotne właściwości warzywa
30 - Rośliny zdrowotne
Brzoza lekiem na raka. Zbigniew T. Nowak podaje receptury przeciwdziałające nowotworom
34 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy na pyszne i zdrowe dania s. Teresy Pachnik
38 - Sklepowy detektyw
MOM – mięso oddzielone mechanicznie. W jakich produktach je znajdziemy – wskazuje Bożena Kropka
Tajemniczy MOM w wyrobach mięsnych
Czytając etykiety na opakowaniu niektórych wyrobów mięsnych można natknąć się na tajemniczy składnik określany w skrócie jako MOM. Oznacza on mięso oddzielone mechanicznie. W jakich produktach go znajdziemy i czy zagraża naszemu zdrowiu?
Zdaniem dietetyków Polacy jedzą za dużo mięsa jak i wędlin. Ze względu na to, że wołowina i wieprzowina podnoszą poziom homocysteiny we krwi i mają działanie prozawałowe, zaleca się ograniczenie spożycia surowego czerwonego mięsa do 0,5 kg/osobę tygodniowo. Jak jest w rzeczywistości? Przeciętny Polak zjada dwa razy więcej wyrobów mięsnych niż powinien (rocznie ok. 50 kg.). W dodatku gustujemy w tłustych, mocno przetworzonych, wędzonych produktach. Substancje powstające podczas wędzenia to kolejny czynnik pronowotworowy. Taki pokarm na wszystkich etapach trawienia mocno obciąża nasz organizm: w żołądku - przy niedokwaśności - powoduje zaleganie treści, nudności, odbijanie. Wątroba i trzustka działają na najwyższych obrotach, aby przepracować niestrawiony całkowicie pokarm z żołądka, co często powoduje bóle. Idąc dalej, źle strawiony pokarm trafia do jelit, gdzie uszkadza błonę śluzową i sprzyja alergizacji.
Mięso nie zawiera wspomagającego trawienie błonnika, dlatego przy źle zbilansowanej diecie (mało warzyw, kasz) bardzo długo zalega w przewodzie pokarmowym, szczególnie obciąża jelito grube, gdzie mogą następować procesy gnilne- one dodatkowo zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów.
Słabej jakości
Ponadto, co gorsza, wybieramy produkty słabej jakości i w niskiej cenie. Sięgamy po tanie wędliny, parówki i inne produkty, które mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.
42 - Zrób to w domu
Przepisy na zdrowe pasztety
50 - Hit zdrowotny
Miód manuka. Poznaj jego niezwykłe właściwości
54 - Grunt to właściwy jadłospis
Dieta warzywno-owocowa wraz z przepisami
60 - Jemy również oczami
Ładnie podajemy zupę
62 - Profilaktyka chorób
Narodowa Strategia Onkologiczna – rozmowa z prof. Elżbietą Starosławską
70 - Post na raka
Rozmowa z dr Ewą Dąbrowską, autorką diety warzywno-owocowej
74 - Felieton medyczny
Trudny temat – śmierć. Artykuł prof. Bogdana Chazana
Inspiracje dla ciała i ducha
76 - Moja historia
Agnieszka Koniecka – dzięki diecie warzywno- -owocowej pozbyła się bólów kręgosłupa
80 - Zdrowie duchowe
Archipelag słowa. Dlaczego powinniśmy bronić się przed cywilizacją obrazkową – zastanawia się Małgorzata Więczkowska
84 - Podróżujemy ku zdrowiu
Podpowiadamy, jakie walory zdrowotne oferuje Podlasie
88 - Moja pasja
Poznajmy hobby Krzysztofa Chmielewskiego i jego najstarszą cukiernię w Lublinie
94 - Ekozdrowotnie
Naturalne środki do mycia powierzchni szklanych
102 - Otaczajmy się pięknem
Piękne i zdrowe rośliny w naszym domu
Chwila relaksu
104 - Krzyżówki i łamigłówki
Porady zdrowotne
24 - Jak wyhodować zieleninę na parapecie
44 - Szyja smartfonowa
Czym jest ta bolesna przypadłość i znak naszych czasów?
Długotrwałe wpatrywanie się w ekrany smartfonów jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci. Coraz bardziej przekonują się o tym specjaliści z Poradni Leczenia Bólu w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka (GCZD) w Katowicach – jednym z największych w Polsce szpitali pediatrycznych. Stworzyli oni nowe pojęcie, którym tłumaczą zjawisko występowania przewlekłego bólu u dzieci. Mowa o zespole szyi smartfonowej. Objawia się ona różnego typu bólami głowy, karku, barków, okolicy międzyłopatkowej, a także drętwieniem rąk.
– Na podstawie wywiadu i badania rozpoznajemy wtedy tzw. zespół szyi smartfonowej, chociaż nie ma jeszcze takiego schorzenia w międzynarodowej klasyfikacji chorób – informuje dr Małgorzata Gola z Poradni Leczenia Bólu GCZD. Zespół ten jest konsekwencją przymusowej pozycji ciała podczas korzystania z komputera, telefonu komórkowego czy tabletu. Powoduje to przeciążenie jednej grupy mięśni – m.in. obręczy barkowej, a osłabienie drugiej, np. mięśni szyi. – Przeprowadzony w takiej sytuacji wywiad z reguły potwierdza, że dziecko bardzo często i długo korzysta z urządzeń elektronicznych. Nasze zalecenia, by ograniczyć te sesje, często są źle przyjmowane, zwłaszcza przez dzieci – wyjaśnia specjalistka.
68 - Leki przeciwnowotworowe – przybliża dr Piotr Barczyński
96 - Opisujemy zabieg magnetoterapii
98 - Chrom poskromi apetyt
99 - Diagnostyka nowotworów
Inspiracje naturą
92 - Kosmetyki z owoców egzotycznych – przeciwzmarszczkowe i nawilżające