Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Aplikacje mobilne oraz ciekawe sprzęty
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Trening modelujący – poleca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka
18 - Ćwiczymy
dla zdrowia i urody
Skuteczne ćwiczenia na kręgosłup piersiowy
Kręgosłup piersiowy
Dolegliwości bólowe pleców to ostatnio plaga naszych czasów. Brak aktywności fizycznej, praca siedząca, długotrwały stres, nie wpływają korzystnie na stan naszego kręgosłupa, szczególnie piersiowego. Czas to zmienić!
Często w rehabilitacji odcinek piersiowy kręgosłupa bywa pomijany. Oczywiście jest to dużym błędem, ponieważ brak prawidłowego funkcjonowania odcinka piersiowego wpływa negatywnie na cały kręgosłupa, a nawet może prowadzić do różnego rodzaju zaburzeń w innych partiach ciała.
Skomplikowana budowa
Kręgosłup piersiowy zbudowany jest z 12 kręgów połączonych ze sobą więzadłami oraz stawami. Odcinek ten wygięty jest ku tyłowi, co jest naturalną krzywizną, nazywaną kifozą piersiową. Jest to najbardziej ograniczona ruchowo część kręgosłupa, stanowiąca fundament dla klatki piersiowej, a także stabilizująca postawę ciała.
22 - Dbam o zdrowie
Rozmowa z Grzegorzem Niemczukiem, znanym pianistą, o muzyce, przygotowaniach do koncertów i aktywności fizycznej
Żywienie jest ważne
26 - Koszyk pełen zdrowia
Niepowtarzalny smak rukoli. Wartości odżywcze i propozycje wykorzystania tego warzywa
30 - Rośliny zdrowotne
Tymianek na infekcje. Wypróbuj to zioło na przeziębienie i grypę – zachęca Zbigniew T. Nowak
Tymianek na infekcje
Trudno czasem przeżyć okres jesieni i zimy bez przeziębienia czy grypy, zwłaszcza wtedy, gdy zawiedzie układ odpornościowy organizmu. Kiedy jednak zaatakują nas infekcje, nie rozkładajmy bezradnie rąk. Mamy cenny antybiotyk – tymianek pospolity. Jego działanie antyseptyczne ciągle z wielkim podziwem potwierdza nauka.
Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) to wieloletnia, urocza krzewinka, blisko spokrewniona z macierzanką. Osiąga wysokość 20-30 cm, a jej pędy prawie płożą się po ziemi. Liście tej rośliny są podługowate lub lancetowate, szarozielone, o przyjemnym balsamiczno-żywicznym zapachu. W ostatnim czasie do uprawy w ogródkach zielarskich poleca się także odmiany o aromacie cytryny. Kwiaty tej rośliny mają kolor bladoróżowy lub jasnoliliowy, rzadziej białawy. Są one drobne i pojawiają się od czerwca zazwyczaj do lipca i tworzą groniasty kwiatostan. Tymianek to ceniona roślina miododajna. Jest jedną ze szlachetnych roślin leczniczych i przyprawowych – u nas nie rośnie dziko, uprawia się go na specjalnych plantacjach lub w ogrodach i na działkach.
Lecznicze ziele i olejek
Właściwości lecznicze posiada ziele tymianku. Ścina się je na wysokości 8 cm od ziemi tuż przed pełnią kwitnienia, a następnie sprawnie suszy w miejscach ocienionych, zadaszonych (o temperaturze do 35 st. C), po odrzuceniu pożółkłych liści. Wysuszony surowiec leczniczy trzeba od razu sproszkować i umieścić w szczelnym, suchym pojemniku, aby na dłużej utrwalić w nim wartościowy olejek lotny. W kuchni często używa się także świeżych, młodych pędów tymianku, np. do przyprawiania mięsa wieprzowego.
34 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy siostry Teresy Pachnik na dania z jesiennych gruszek
38 - Sklepowy detektyw
Serki homogenizowane – czym się kierować przy ich kupnie? Wyjaśnia dr Agnieszka Jarosz
Serki homogenizowane
Czym są i co zawierają? Jeść często czy unikać?
Mleko jest często pomijane w codziennej diecie. Dlatego przetwory mleczne są jej ważnym elementem z uwagi na swój skład, bowiem składniki odżywcze, które posiada mleko, odnajdujemy również w innych wyrobach mlecznych. Do najcenniejszych składników zaliczamy: łatwo przyswajalne białko, wapń, witaminy z grupy B, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, jak: A, D, E. Jedną z propozycji wartościowych przetworów mlecznych są serki homogenizowane.
Czym są?
Są to tzw. serki kwasowo-podpuszczkowe wyprodukowane z mleka pasteryzowanego wzbogaconego chlorkiem wapnia, zakwasem czystych kultur bakterii fermentacji mlekowej i niewielką ilością podpuszczki. Otrzymywanie serków polega na wirówkowej metodzie oddzielania skrzepu od serwatki. Uzyskana masa jest mieszana z pasteryzowaną śmietanką i ewentualnie dodatkami smakowymi. Proces homogenizacji to wytwarzanie jednolitej trwałej mieszaniny o jednolitym, aksamitnym charakterze.
Homogenizacja w mleczarstwie ma na celu nadanie mleku i jego produktom lepszej stabilności oraz podwyższenie jego cech smakowych i przyswajalności przez organizm.
Barwne opakowania często zachęcają do kupna, ale nie zawsze świadczą o składzie. Warto zwracać uwagę nie tylko na smak produktu, ale i jego zawartość, czyli przyjrzeć się etykiecie pod względem składu i wartości odżywczej.
50 - Hit zdrowotny
Koper włoski. Poznaj jego wartość
54 - Grunt to właściwy
jadłospis
Dieta wspomagająca odporność
62 - Choroby a profilaktyka
Dbać o układ immunologiczny – rozmowa z dr Grażyną Rybak
65 - Niedrogi obiad dla całej
rodziny
Da się zrobić!
70 - Jemy również oczami
Serwujemy apetyczne bezy
72 - Felieton
Potrzebne badania profilaktyczne. Artykuł dr Joanny Barczyńskiej
72 - To, czego nam lekarz
nie wyjaśnił
Preparaty na wzmocnienie odporności – czy działają?
79 - Dieta w praktyce
Post wspomaga odporność
80 - Zdrowie duchowe
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży. Artykuł Bogny Białeckiej
84 - Podróżujemy ku zdrowiu
Piękna dolina Bugu – co warto zobaczyć, przemierzając brzegi tej dzikiej rzeki?
88 - Moja pasja
Ryszard Łubkowski maluje obrazy, śpiewa w chórze i inspiruje innych do działania
Inspiracje dla ciała i ducha
89 - Moja historia
Dieta warzywno-owocowa wspomogła ją w drodze do macierzyństwa. Poznajmy historię Zofii Biernat
94 - Ekozdrowotnie
Pierzemy i odplamiamy obrusy. Bez chemii
102 - Otaczajmy się
pięknem
Barwne jesienne cynie
Chwila relaksu
106 - Krzyżówki
i łamigłówki
Porady zdrowotne
25 - Cenny potas
42 - Jesienna zupa jarzynowa
44 - Wybieramy najlepsze mięso
68 - Serce pod kontrolą
96 - Zasady udzielania pierwszej pomocy przy zadławieniu
98 - Zajęcia korekcyjne – komu przysługują
100 - Dieta a nerki
Inspiracje naturą
92 - Pachnące kremy do rąk