Syropy naturalne
Z agawy, daktylowy, klonowy. Czy na pewno zdrowe?
Naturalne syropy roślinne są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zapewniają organizmowi odpowiednią dawkę polifenoli, witamin i minerałów. Sięganie po nie zmniejsza ryzyko chorób serca czy nowotworów – pomaga zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za degradację białka kolagenowego, niszczenie neuronów, zmiany zapalne, obniżenie odporności, procesy starzenia się skóry.
Czym się kierować?
Duża część syropów dostępnych na rynku to produkty mocno przetworzone, dlatego że producenci starają się maksymalnie wydłużyć termin ich przydatności do spożycia. Dzięki temu mogą zredukować koszty produkcji. Niestety, w efekcie syropy tracą wiele cennych właściwości. Produkty te często zawierają duże ilości cukru. Ich regularne picie ma negatywny wpływ na zdrowie. Szczególnie jeśli chodzi o dzieci. Może prowadzić do otyłości i rozwoju wielu groźnych chorób o charakterze przewlekłym. Przy wyborze syropu należy zwracać uwagę na jego skład. Naturalny produkt powinien zawierać jedynie owoce czy inną część rośliny bez dodatku cukru, jeśli surowiec jest słodki, lub z jego niewielką ilością w przypadku mniej słodkich.
Syrop klonowy
Do cennych produktów z tej grupy należy syrop klonowy zapewniający więcej korzyści zdrowotnych niż tradycyjne rafinowane cukry. Jest to naturalna substancja słodząca zawierająca niezbędne minerały, takie jak cynk, potas, mangan i wapń. Badania porównujące zawartość przeciwutleniaczy w naturalnych substancjach słodzących z rafinowanymi produktami cukrowymi, takimi jak cukier biały czy syrop kukurydziany, wykazały istotne różnice w ich zawartości. Cukier rafinowany, syrop kukurydziany i nektar z agawy mają minimalną aktywność przeciwutleniającą, ale syrop klonowy, melasa, cukier brązowy i surowy miód wykazały wyższą zdolność przeciwutleniającą, przy czym melasa miała najwyższą. Spożywanie syropu klonowego dostarcza więc ochronne przeciwutleniacze. Syrop ten zawiera aż 24 różne przeciwutleniacze, głównie związki fenolowe korzystnie wpływające na redukcję uszkodzeń powodowanych przez wolne rodniki, które mogą wywoływać stany zapalne i przyczyniać się do powstawania różnych chorób przewlekłych. Najlepiej jest wybierać ciemniejsze syropy klonowe klasy B, ponieważ zawierają one korzystniejsze przeciwutleniacze niż jaśniejsze produkty. Do głównych przeciwutleniaczy w syropie klonowym należą kwasy: galusowy, cynamonowy, i różne flawanole: katechina, epikatechina, rutyna i kwercetyna. Korzyści wynikające z działania tych przeciwutleniaczy mogą przeciwdziałać szkodliwości dużej ilości cukru zawartego w syropie. Ponieważ syrop klonowy dostarcza przeciwutleniacze polifenolowe, redukujące stany zapalne, można go uznać za część zdrowej diety, która jest pomocna w zapobieganiu niektórym chorobom, takim jak zapalenie stawów, nieswoiste zapalenie jelit lub choroby serca. Związki roślinne zawarte w syropie klonowym redukują stres oksydacyjny, który jest odpowiedzialny za szybsze starzenie się i zmniejszenie odporności. Obecność przeciwutleniaczy w syropie klonowym może chronić komórki przed uszkodzeniem DNA i mutacjami, a w konsekwencji przed rakiem, pomimo zawartości cukru, który uznaje się za jeden z czynników przyczyniających się do wystąpienia tej choroby. Wiele osób stosuje syrop klonowy miejscowo, bezpośrednio na skórę. Podobnie jak miód syrop klonowy może pomóc złagodzić stany zapalne, zaczerwienienia, przebarwienia i suchość skóry. W połączeniu z surowym mlekiem lub jogurtem, płatkami owsianymi i surowym miodem ta naturalna mieszanka nakładana na skórę jako maska może nawilżać skórę, redukując jednocześnie bakterie i oznaki podrażnienia. Zaobserwowano, że ekstrakt z syropu klonowego wzmacnia działanie antybiotyków, ponieważ zwiększa przepuszczalność błon komórkowych bakterii, umożliwiając antybiotykom przedostanie się do wnętrza komórek bakteryjnych.