co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje i pomocne sprzęty

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność

Jak nie dopuścić do zakwasów – radzi Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Trening dla seniora. Jak wykonać ćwiczenia krok po kroku

Ćwiczenia dla seniora

Aktywność fizyczna jest bardzo ważna na każdym etapie naszego życia. Dotyczy to także seniorów, u przypadku których ruch może znacząco wpłynąć na stan zdrowia.

Aktywność fizyczna nie powinna być ograniczona wiekiem. Niestety wielu seniorów z obawy przed tym, że mogą zrobić sobie krzywdę, nie podejmuje w tym kierunku żadnych kroków. Jest to oczywiście błąd, gdyż to właśnie brak ruchu możne w konsekwencji doprowadzić do wielu ograniczeń i problemów ze zdrowiem. Trzeba sobie uświadomić, że aktywność fizyczna nie jest zarezerwowana tylko dla osób młodych i sprawnych fizycznie, ale również dla osób starszych, niejednokrotnie z różnymi chorobami. Aby treningi były bezpieczne dla seniora, powinny być przeprowadzane z niższym stopniem natężenia, dostosowane do aktualnego stanu zdrowia.

22 - Dbam o zdrowie

Ewa Warta-Śmietana, śpiewaczka operowa, i jej recepta na zdrowie i szczęście

Żywienie jest ważne

26 - Koszyk pełen zdrowia

Cenna ciecierzyca. Dlaczego warto ją jeść

30 - Produkty zdrowotne
Podbiał ratuje oskrzela. Wypróbuj przepis na syrop z podbiału – zachęca Zbigniew T. Nowak

Podbiał ratuje oskrzela

Zioło to działa powlekająco i regenerująco na podrażnione i przesuszone infekcją błony śluzowe całych górnych dróg oddechowych. Zapewnia poza tym ulgę w zapalenia oskrzeli.

Kiedy jeszcze wszędzie szaro, złocistożółte kwiaty podbiału jako jedne z pierwszych rozweselają krajobraz, jakby chciały wszystkim powiedzieć, że właśnie nadchodzi wiosna. To lek, który można mieć zupełnie za darmo, np. z łąki czy pastwiska. Tak jak wiele innych, które tam rosną, dlatego poświęciłem im książkę „Zioła z polskich łąk” (można ją zamówić w księgarniach „Naszego Dziennika”).

Podbiał pospolity (łac. Tussilago farfara) to roślina wieloletnia o wysokości 7-15 cm. W końcu marca i na początku kwietnia wydaje pędy zakończone koszyczkiem kwiatowym. Pojawiają się na roślinach jeszcze przed rozwojem liści. Kwiaty w tym koszyczku są złocistożółte i chętnie oblatują je pszczoły.

Podbiał pospolity przeważnie rośnie na glebach gliniastych, ilastych, zasobnych w wilgoć. Spotyka się go często nad brzegiem strumieni, rzek, rowów, na wilgotnych skrajach lasów, miedzach, rumowiskach, podmokłych polach, skarpach, czasem na przydrożach i żwirowiskach.

Kiedy zbierać podbiał?

Właściwości lecznicze posiadają koszyczki kwiatowe (kwiaty) i liście podbiału. Te pierwsze zbiera się w czasie pełni kwitnienia roślin, co w zależności od pogody na przedwiośniu zazwyczaj przypada na koniec marca i początek kwietnia. Liście tej rośliny w zasadzie można pozyskiwać dla celów leczniczych od maja do drugiej połowy lata, ale najwartościowsze okazują się te młode, a więc zbierane w maju i czerwcu.

34 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy s. Teresy Pachnik na postne dania

38 - Sklepowy detektyw
Napoje energetyzujące. Co warto o nich wiedzieć – ważne informacje przekazuje dr Agnieszka Jarosz

Napoje energetyzujące

Co powinniśmy o nich wiedzieć?

Pierwsze napoje energetyzujące zawierające taurynę pojawiły się w sprzedaży w Japonii na początku lat siedemdziesiątych, a w Europie na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia. Początkowo były stosowane głównie do krótkotrwałego wspomagania wydajności organizmu zamiast np. kawy. Szybko jednak rozpowszechniły się w wielu grupach, w tym wśród dzieci i młodzieży.

Skład napojów

Podany na etykiecie skład większości napojów energetycznych jest podobny. Zazwyczaj to: woda, środki słodzące, regulatory kwasowości, substancje zapachowe, barwniki, np. karmel amoniakalny, kofeina (32 mg/100 ml), tauryna (400 mg/100 ml). Prawie wszystkie produkty zawierają witaminy z grupy B: B6, B12, niacynę, kwas pantotenowy oraz inozytol. Napoje te mogą być słodzone różnymi substancjami, m.in. sacharozą, glukozą, syropem glukozowym, glukozowo-fruktozowym, cukrem gronowym lub substancjami słodzącymi (sukraloza, acesulfam-K, cyklaminian sodu, sacharynian sodu, aspartam). Część producentów deklaruje na etykiecie dodatek substancji konserwujących, w tym m.in. sorbinianu potasu czy benzoesanu sodu.

50 - Hit zdrowotny

Zielone smoothie. Energia na cały dzień

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Jadłospis w diecie śródziemnomorskiej

62 - Profilaktyka chorób

Cukrzyca niszczy nerki. Rozmowa z dr. Szymonem Brzóską

66 - Dieta w praktyce

Dieta warzywno-owocowa przywraca właściwe funkcjonowanie nerek. Przepisy na wybrane dania

70 - Jemy również oczami

Jak ładnie podać warzywa gotowane na parze i surówki

74 - Felieton medyczny

Domowa Opieka Medyczna w pandemii. Artykuł lek. Narcyza Sadłonia

Inspiracje dla ciała i ducha

76 - Moja historia

Dieta przywróciła jej siłę i energię – historia Anety Wilińskiej

80 - Zdrowie duchowe

Uniknąć manipulacji. Jaką prasę czytają dzieci i młodzież – artykuł Małgorzaty Więczkowskiej

84 - Podróżujemy ku zdrowiu

Wielkopolska jest piękna. Poznajemy Poznań i Kalisz. Co warto tam zobaczyć?

88 - Moja pasja

Gustaw Jędrejek swojej pasji i hipoterapii na kucach felińskich zawdzięcza zdrowie syna

94 - Ekozdrowotnie

Czysto od progu domu. Bez detergentów

96 - Blisko nas

Pomaganie jest fajne. Małgorzata Kurzeja o swoim zaangażowaniu w pomoc m.in. w szpitalu covidowym

102 - Otaczajmy się pięknem

Miniaturowe zwiastuny wiosny

Chwila relaksu

104 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

25 - Antynowotworowa betaina
42 - Jak zrobić domowe musli?
44 - Główne danie obiadowe
72 - Rehabilitacja dla ozdrowieńców
98 - Dziecko w uzdrowisku
100 - Wybieramy materac

Inspiracje naturą

92 - Domowe kosmetyki do włosów. Płukanki i lotiony

Obejrzyj wybrane strony

wideo