co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje z przepisami kulinarnymi

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność
Trening ogólnorozwojowy – poleca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

Trening ogólnorozwojowy

Ma na celu poprawę ogólnej sprawności. Z tego powodu polecany jest każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie.

Ćwiczenia mogą wykonywać zarówno osoby prowadzące mało aktywne życie, jak również sportowcy uprawiający sport amatorsko lub wyczynowo. Nie wymagają one opanowania jakichś szczególnych umiejętności ani zakupu specjalistycznego sprzętu. Dzięki ćwiczeniom u dzieci można wypracować nawyk przyjmowania prawidłowej postawy ciała, stabilność oraz równomierny rozwój mięśniowy, a to z kolei sprawia, że znacząco obniżamy ryzyko pojawienia się wielu chorób i problemów zdrowotnych w przyszłości, a także w dorosłym życiu. Dla młodzieży i osób dorosłych ćwiczenia są równie ważne. W trakcie jednego treningu angażowane są wszystkie najważniejsze partie ciała, co pozwala na harmonijny rozwój mięśniowy. Zatem ćwiczenia ogólnorozwojowe to znakomity sposób na zachowanie kondycji, ogólnej sprawności, mobilności i siły. Ćwiczenia te mają działanie kompleksowe, przywracają zdrowie, ograniczają ryzyko pojawienia się dolegliwości bólowych kręgosłupa oraz całego ciała. Dla seniorów taki trening może mieć różny charakter, między innymi rekreacyjny, leczniczy lub specjalistyczny. U seniora wszelkie ćwiczenia powinny być dobierane indywidualnie, w zależności od schorzeń i możliwości fizycznych. W przypadku gdy jesteśmy sprawni i nie mamy jakichś poważnych dolegliwości ani kontuzji, ćwiczenia można wykonywać na własną rękę. Oczywiście zawsze należy zachować zdrowy rozsądek i umiar. A najlepiej, żeby taki plan treningowy był poprzedzony konsultacją z fizjoterapeutą bądź wykwalifikowanym trenerem personalnym. Niestety, czasami może zdarzyć się, że przy niektórych chorobach trzeba będzie wprowadzić pewne ograniczenia.

Ćwiczenia ogólnorozwojowe mogą przynieść mnóstwo korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim poprawiają ogólną sprawność i kondycję, wzmacniają mięśnie, przywracają zbilansowaną i równomierną pracę mięśniową, poprawiają równowagę, mobilność i ruchomość stawową, przyspieszają metabolizm, wspomagają odchudzanie i spalanie tkanki tłuszczowej, poprawiają odporność, samopoczucie oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, otyłość czy osteoporoza.

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody

Gdy boli kark

22 - Dbam o zdrowie

Stanisław Markowski, artysta fotografik, filmowiec, kompozytor, opowiada o swoim barwnym życiu i legendarnych kompozycjach

Żywienie jest ważne

26 - Koszyk pełen zdrowia

Sałata masłowa. Jakie składniki odżywcze zawiera?

30 - Rośliny zdrowotne
Szyszki chmielu na uspokojenie. Wypróbuj herbatkę dla znerwicowanych – zachęca Zbigniew T. Nowak

Szyszki chmielu na uspokojenie

Leczenie szyszkami chmielu ma bardzo długą tradycję. Były one niezwykle cenione już przez starożytnych Rzymian i Greków. Dziś taka kuracja znów zyskuje na popularności, bo przybywa ludzi, którzy mają poważne problemy z nerwicą i innymi zaburzeniami emocjonalnymi. A przy tych dolegliwościach przydają się one w sposób szczególny.

Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to wieloletnie, bardzo dekoracyjne pnącze o wysokości 5-6 m. Pęd tej rośliny owija się wokół podpory zawsze w prawo, a jego całą powierzchnię pokrywają włoski czepne, dzięki którym wędruje bardzo wysoko. Liście chmielu są ciemnozielone, ząbkowane po brzegu i szorstkie – dolne pięcioklapowe, natomiast górne – trójklapowe. Kwiaty żeńskie tego pnącza zebrane są w jajowate kwiatostany, potocznie zwane szyszkami. To one decydują o wartości leczniczej i użytkowej rośliny.

Chmiel rośnie niemal w całej Europie. Najczęściej można go spotkać w wilgotnych zaroślach, w wąwozach, nad brzegiem leśnych strumieni i w przydrożnych rowach. Jest zwykle odporny na niesprzyjające warunki siedliskowe, niekiedy rośnie nawet w zacienieniu. W Polsce na początku uprawą chmielu zajmowali się prawie wyłącznie mnisi, którzy poświęcali mu wiele miejsca w przyklasztornych ogrodach. Oni też jako pierwsi wykorzystywali jego szyszki do warzenia piwa. Sadzili także często to pnącze (dla przyjemnego cienia) wokół altan i obok klasztornych loggi.

Dziś chmiel bywa uprawiany w różnych zakątkach świata (głównie dla szyszek wykorzystywanych w przemyśle piwowarskim) – w Nowej Zelandii, Australii i Ameryce Północnej.

W medycynie naturalnej wykorzystuje się szyszki chmielu. Zbiera się je zazwyczaj w drugiej połowie lata, a czasem ten zbiór przedłuża się do wczesnej jesieni. Ważne jest, aby były one zwarte i nie rozsypywały się zarówno podczas samego zrywania z pnączy, jak i samego suszenia. Surowiec ten powinien być suszony zawsze w przewiewnym, nie za gorącym pomieszczeniu (zbyt wysoka temperatura powoduje ulatnianie się cennego olejku). W takich warunkach szyszki chmielu schną dość szybko. Prawidłowo uzyskany susz od razu pakuje się do suchych, szczelnych pojemników, aby nie tracił swoistego aromatu.

Substancjami leczniczymi w tych szyszkach są żywice (do 10%), flawonoidy, garbniki (5%), olejek lotny (około 1,6% – jego składniki to przede wszystkim humulen, mircen, farnezen itd.) oraz trójterpeny.

34 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy na Wielkanoc

38 - Sklepowy detektyw
Słone krakersy. Czy warto po nie sięgać? – artykuł prof. Ewy Solarskiej

Słone krakersy

Często spotykane na polskich stołach. Spójrzmy, czym ryzykujemy, spożywając je.

Sztuczne dodatki do żywności, konserwanty, nadmiar tłuszczu, cukru i soli w diecie szkodzą. Problem w tym, że w praktyce z tej wiedzy mało kto korzysta. Górę biorą nawyki i upodobania smakowe, a także pełne rezygnacji przekonanie, że teraz wszystko jest skażone chemią, więc zmiany w diecie i tak niewiele dadzą. Jest to błędne podejście. Kolejny produkt z przewagą węglowodanów to krakersy, które są wytrawnymi ciastkami. Kształtem przypominają herbatniki, ale mają słony smak i mogą być przekąską lub dodatkiem do piwa, wina czy serów, ale także dobrze komponują się z dodatkiem wędlin, serów, past warzywnych, kremów orzechowych i dżemów. Są one zwykle przygotowane na bazie mąki pszennej i przyprawione solą oraz ewentualnie ziołami. Są bardzo przetworzone i nie mają w sobie niczego wartościowego. Za to tuczą, gdyż mimo że są słone, zawierają dużo węglowodanów, a więc cukru.

Kalorie w krakersach pochodzą w 7% z białka, 56% z węglowodanów i 37% z tłuszczy. Zawartość soli w krakersach jest stosunkowo duża; jej poziom mieści się w zakresie od 0,9 do 3,5 g/100 g (średnia 1,9 g/100 g). Nadmiar spożywanej soli może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym do nadciśnienia tętniczego.

44 - Portrety ziół i przypraw

Poznajmy liście laurowe, jałowiec i kardamon

46 - Kuchnie świata

Przygotuj danie kuchni włoskiej

50 - Hit zdrowotny

Pyłek kwiatowy – esencja zdrowia. Poznaj jego niezwykłe właściwości

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Zdrowo i świątecznie. Jadłospis na 7 dni

60 - Choroby a profilaktyka

Nietolerancje pokarmowe. Wywiad z dr hab. Andreą Horvath, pediatrą, gastroenterologiem

64 - Dieta w praktyce

Post a alergie

70 - Felieton

Szkodliwość braku ruchu. Artykuł dr Urszuli Krupy

72 - Jemy również oczami

Jak ładnie podać dania z jaj

Inspiracje dla ciała i ducha

74 - Moja historia

Dzięki diecie warzywno--owocowej zyskali zdrowie, odporność, siłę. HistoriaSteni i Romana Zolnowskich

78 - Zdrowie duchowe

Recepta na stres. Artykuł Bogny Białeckiej

82 - Podróżujemy ku zdrowiu

Tylicz w Beskidach. Co warto zobaczyć?

86 - Moja pasja

Wielopokoleniowa tradycja pisanki lipskiej. Poznajmy ciekawą pasję Stanisławy Skowysz-Muchy

92 - Ekozdrowotnie

Dom na błysk. Czyścimy naturalnie dywany, chodniki i wycieraczki

94 - Otaczajmy się pięknem

Tylko naturalnie! Porady działkowicza

Chwila relaksu

96 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

36 - Kolorowy detoks
42 - Wiosenne zupy
62 - Jelita a nietolerowane produkty
63 - Badania na nietolerancje pokarmowe
66 - Reakcje polekowe
68 - Gdy nie tolerujemy laktozy, glutenu, salicylanów
69 - Pączki porzeczki na alergię

Inspiracje naturą

90 - Naturalne kosmetyki z borowiny

Obejrzyj wybrane strony

wideo