co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje z przepisami kulinarnymi

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność
Trening modelujący sylwetkę – poleca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

Ćwiczenia modelujące sylwetkę

Do modelowania sylwetki wystarczy zestaw prostych i lekkich ćwiczeń o charakterze siłowym, które z powodzeniem można przeprowadzić zarówno w domu, jak i na siłowni.

Ćwiczenia modelujące przeznaczone są dla osób, które chcą uzyskać smukłą sylwetkę, bez nadmiernego rozbudowania tkanki mięśniowej. Trening modelujący opiera się na bardzo prostej i umiarkowanej aktywności siłowej, nie wymaga specjalnych umiejętności ani oprzyrządowania, dzięki czemu jest przystępny dla każdego. Delikatny wysiłek daje warunki do stonowanego rozwoju tkanki mięśniowej, bez nadmiernego jej rozrostu.

Z pewnością plusem treningów modelujących jest to, że nie wymagają zbyt dużego wysiłku, jednak aby efekt był zadowalający, trzeba pamiętać o systematyczności, odpowiedniej diecie oraz dodatkowych ćwiczeniach cardio. Ćwiczenia modelujące najczęściej zalecane są osobom, które przeprowadzają treningi skierowane na odchudzanie. Zmniejszenie tkanki tłuszczowej, szczególnie gdy odbywa się to w bardzo szybkim tempie, bądź gdy dotyczy to osoby, która zeszła z bardzo wysokiej masy, prowadzi do dużego spadku elastyczności skóry.

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody

Jak zapobiegać niechcianym kontuzjom?

22 - Dbam o zdrowie

Piotr Zarębski. Reżyser, operator i producent filmowy opowiada o swoich filmach, historii i niecodziennej pasji

Żywienie jest ważne

26 - Koszyk pełen zdrowia

Nadzwyczajny patison. Z jakich składników odżywczych słynie i jak wykorzystać go w kuchni?

30 - Rośliny zdrowotne
Złocień maruna. Wypróbuj tę roślinę na migrenę i bóle głowy – zachęca Zbigniew T. Nowak

Lek na migrenę z ogródka

Podczas gdy naukowcy usilnie pracują nad odkryciem coraz to nowszych leków niosących ulgę w migrenie, taki bezpieczny i skuteczny lek rośnie od dawna w naszych ogródkach. Nazywa się złocień maruna (Chrysanthemum parthenium). Bywa także nazywany po prostu maruną.

Pamiętam dobrze taki czas, a było to w latach osiemdziesiątych XX wieku, kiedy złocień maruna rósł całymi kępami prawie w każdym ogródku, a najczęściej wiejskim. Jeśli nikt go tam nie wysiewał, sama się rozsiewał, zdobiąc go przez całe lato. W zasadzie jest to roślina wieloletnia, ale bardzo krótkowieczna (żyje zwykle 2-3 lata). Zazwyczaj jednak traktuje się ją jako roślinę jednoroczną, bo zakwita już w pierwszym roku po wysianiu.

Tworzy dość zwarty pokrój i osiąga wysokość mniej więcej 20-30 cm (choć są i odmiany dużo wyższe – do 60-70 cm). Liście ma jasnozielone lub jasnoszarozielone, pierzastosieczne. Kwiatostany złocienia maruny mają kształt koszyczka. W nim znajdują się brzeżne kwiaty języczkowate – w kolorze białym lub kremowobiałym i środkowe – rurkowate o zabarwieniu złotożółtym. Swym wyglądem mogą niekiedy przypominać koszyczki kwiatowe rumianku pospolitego, ale ich kwiaty języczkowate (płatki) są zdecydowanie krótsze i nie są podwinięte do dołu (jak u tego drugiego).

34 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy siostry Teresy Pachnik, m.in. na dynię z orzechami

37 - Niedrogi obiad dla całej rodziny

Proponujemy ryż z dynią i soczewicą

38 - Sklepowy detektyw
Produkty wędlinopodobne. Jak je rozpoznać? – artykuł prof. Ewy Solarskiej

Produkty wędlinopodobne

Pyszne szyneczki, mielonki, kiełbaski, mięso peklowane - czyli jakie? Niskiej jakości – czyli jakie? Jaką wędlinę zatem wybierać?

Spożywamy zbyt dużo wysoko przetworzonej żywności. Ilość przyjmowanych przez nas białek zazwyczaj znacznie przekracza nasze potrzeby, a to głównie ze względu na nadmierne spożycie białka zwierzęcego. Badania dotyczące ograniczenia przyjmowanych kalorii wykazują, że choć ogólnie odgrywa ono pewną rolę w przedłużeniu życia, to najbardziej decydujący czynnik stanowią białka. Zatem wysokie spożycie białek wystarczy, aby unicestwić korzyści z ograniczenia przyjmowanych kalorii w zakresie długowieczności i zdrowia. Od dawna wiadomo, że nadmiar białka jest ważnym czynnikiem przyspieszającym proces starzenia się nerek. W przypadku niewydolności nerek pierwszym najważniejszym krokiem dietetycznym jest zmniejszenie spożycia białka. Bardzo szkodliwe są białka zwierzęce, gdyż są bogate w aminokwasy rozgałęzione (leucynę, izoleucynę i walinę), żelazo, kwas arachidonowy (oba są silnymi czynnikami zapalnymi). Mięso zawiera nasycone kwasy tłuszczowe bardzo trwałe i trudne do spalenia, których nadmiar stanowi główną przyczynę zaburzeń flory trawiennej, a także nadwagi, zespołu metabolicznego, cukrzycy, dyslipidemii, chorób układu krążenia, stanów zapalnych, alergii, depresji, raka okrężnicy, piersi i prostaty, a nawet przyspieszonego starzenia się. Szczególnie niekorzystnie wpływa na zdrowie spożycie mięsa czerwonego, tj. wieprzowiny, baraniny i wołowiny. Jeśli jeszcze unika się jedzenia warzyw albo zjada się je w małych ilościach (mniej niż 0,5 kg dziennie), to ryzyko zachorowania na raka jelita grubego bardzo wzrasta.

50 - Hit zdrowotny
Tarnina. Dlaczego jest taka zdrowa?

Odkrywamy bogactwo śliwy tarniny

Owoce zwane tarniną to miniaturki śliwek. Zbierane są w listopadzie, a nawet na początku grudnia. Słyną z wielu wartości odżywczych. To bardzo użyteczne owoce – i na domowe lekarstwa, i na przetwory.

Śliwa tarnina Prunus spinosa przyjmuje najczęściej postać gęstego, ciernistego krzewu, rzadziej natomiast niewysokiego drzewka. Zwykle wyrasta do wysokości 3 m. Krzewy te tworzą trudne do pokonania skupiska, bo z korzeni co jakiś czas wyrastają nowe pędy (odrosty korzeniowe). Liście ma eliptyczne lub lancetowate, dość krótkie i jasnozielone. Kwiaty tarniny pojawiają się z końcem kwietnia, a niekiedy dopiero na początku maja. Są one raczej drobne i mają biały kolor (są chętnie odwiedzane przez pszczoły). Tarnina tworzy kuliste, cierpkie w smaku owoce, z pestką w środku, w kolorze fioletowogranatowym. Pokrywa je siwawy nalot. Dojrzewają już od drugiej dekady sierpnia. W niektóre lata bardzo gęsto oblepiają gałązki i pozostają na nich do zimy. Pospolitym miejscem wyrastania tarniny są przede wszystkim obrzeża lasów, słoneczne polany leśne i poręby. Często możemy ją spotkać przy leśnych drogach, rowach, na zaniedbanych polach, miedzach i niewielkich wzniesieniach w pobliżu ugorów. Często formuje się z niej żywopłoty. Lubi zazwyczaj dużo słońca, jest też odporna na suszę i bardzo odporna na mróz.

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Dieta na jelita. Jadłospis na 7 dni

60 - Choroby a profilaktyka

Zdrowe jelita to zdrowy organizm. Wywiad z dr. n. med. Michałem Stępką, gastrologiem

62 - Dieta w praktyce

Post oczyszcza jelita

68 - To, czego nam lekarz nie wyjaśnił

Kompresjoterapia. Na czym polega?

70 - Felieton

Samoleczenie przez dietę? Artykuł dr Urszuli Krupy

72 - Jemy również oczami

Jak podać winogrona?

Inspiracje dla ciała i ducha

74 - Moja historia

Dieta warzywno-owocowa pomogła jej schudnąć i zregenerować organizm. Poznajmy historię Anny Parzykowskiej

78 - Zdrowie duchowe

Radzenie sobie z osobą roszczeniową. Artykuł Bogny Białeckiej

82 - Podróżujemy ku zdrowiu

Odwiedzamy Olsztyn na Warmii. Co warto tam zobaczyć?

86 - Moja pasja

Od czeladnika do mistrza. Poznaj historię zegarmistrza Kazimierza Cieśli

92 - Ekozdrowotnie

Naturalnie i bez plam!

94 - Otaczajmy się pięknem

Kolorowe jesienne astry

Chwila relaksu

96 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

42 - Rozgrzewające napoje
44 - Kisimy buraki
63 - Dbajmy o jelita
64 - Grypa jelitowa
66 - Zawroty głowy

Inspiracje naturą

90 - Naturalne kosmetyki z jarzębiny

Obejrzyj wybrane strony

wideo