Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Aplikacje. Zdrowie, dieta, fitness
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Trening na płaski brzuch – poleca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka
18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Ćwiczenia na wzmocnienie stawu biodrowego
Gdy boli biodro
Ból biodra nie dotyka jedynie ludzi starszych. Osoby o dużej aktywności ruchowej czy pracujące fizycznie są narażone na uraz lub nadmierne przeciążenie stawu, a to wywołuje ból.
Staw biodrowy stanowi połączenie pomiędzy kością biodrową a udową. Dzięki prawidłowej pracy biodra jesteśmy w stanie swobodnie się poruszać. Jest to cześć ciała, bez której normalne funkcjonowanie nie byłoby możliwe. Staw biodrowy codziennie poddawany jest stałej pracy i obciążeniom. Z tego względu może dojść do różnego rodzaju dysfunkcji i chorób, a tym samym dolegliwości bólowych.
Kogo dotyka?
Ból biodra może mieć bardzo zróżnicowane podłoże. Przeważnie spowodowany jest poprzez stan zapalny, zmiany zwyrodnieniowe tego stawu oraz bezpośrednie urazy w tej okolicy. Oczywiście to nie wszystkie możliwe przyczyny. Ból biodra nie zawsze jest taki oczywisty, przez co bywa trudny do zdiagnozowania. Niekiedy zdarza się nawet, że jest on wynikiem patologicznych zmian bardziej odległych struktur, których zaburzone działanie daje objawy bólowe, promieniujące aż do biodra. Oprócz tego należy dodać, że takie problemy przypisuje się głównie osobom starszym i schorowanym, jednak nie zawsze jest to regułą, gdyż często dotyczy to również osób młodych i wysportowanych, uprawiających intensywne i wyczerpujące aktywności fizyczne, a także tych prowadzących siedzący tryb życia i mało aktywnych. Ból biodra dotyczy również osób ciężko pracujących fizycznie. Stałe nadmierne obciążanie stawu, otoczenie sprzyjające bezpośrednim urazom i kontuzjom to niestety warunki mające wpływ na rozwijanie się bólu. Jeżeli tylko pojawią się pierwsze symptomy, warto się tym zainteresować, gdyż czasami wystarczy tak niewiele zmienić, by zapobiec bardziej rozległym zmianom.
22 - Dbam o zdrowie
Aleksandra Mirosław, dwukrotna mistrzyni świata i rekordzistka we wspinaczce na czas, opowiada o swoich sportowych przygodach
Żywienie jest ważne
26 - Koszyk pełen zdrowia
Kiszone ogórki – naturalne probiotyki. Jakie składniki odżywcze zawierają i jak je wykorzystać w kuchni
30 - Rośliny zdrowotne
Skrzyp polny dla zdrowia i urody. Wypróbuj tę roślinę na wzmocnienie organizmu – zachęca Zbigniew T. Nowak
Skrzyp polny dla zdrowia i urody
Skrzyp polny to niedoceniona roślina lecznicza. Niby jest na wyciągnięcie ręki, ale brakuje edukacji, żeby ludzie zaczęli stosować go w kuracjach. Przed nim wielka przyszłość w medycynie, chociażby dlatego, że stanowi skarbnicę cennego krzemu wpływającego pozytywnie na nasze zdrowie i urodę.
Skrzyp polny (Equisetum arvense) potocznie nazywany jest jedlinką, jodełką, końskim ogonem, chwoszczonką, sosnką, krzemiówką lub chwoszczem. Polska nazwa „skrzyp” wywodzi się od specyficznego skrzypienia, które wydają jego pędy. To roślina wieloletnia, o wysokości 40-60 cm. Bardzo wczesną wiosną wytwarza ciemnosłomkowe pędy zarodnikowe, a od kwietnia pędy płonne – jasnozielone, przypominające miniaturki choinek.
Skrzyp polny rośnie całymi kępami na pastwiskach, łąkach (zwykle zaniedbanych, nieco ilastych), działkach, w ogrodach i na polach.
Wartość leczniczą wykazuje ziele skrzypu polnego, czyli zielone pędy, które najczęściej ścina się około 5 cm od ziemi. Zbioru najlepiej dokonywać od drugiej dekady lipca do końca sierpnia, ponieważ wtedy rośliny magazynują najwięcej krzemu. Pędy wiąże się w niewielkie pęki i wiesza w miejscach zadaszonych i przewiewnych.
Uwaga: skrzyp polny jest bardzo często mylony z innym spokrewnionym gatunkiem – skrzypem błotnym (Equisetum palustre), którego nie wykorzystuje się w leczeniu.
Skrzyp polny oprócz cennych flawonoidów zawiera także kwasy fenolowe (np. wartościowy kwas chlorogenowy), fitosterole, witaminę C oraz beta-D-glukan. Od dawna uchodzi za skarbnicę minerałów (od 15 do 20 proc.!). Wiodące okazują się tu związki krzemu, a także magnezu, potasu i żelaza.
34 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy siostry Teresy Pachnik, m.in. na paluszkiz łososia w sezamie
38 - Sklepowy detektyw
Uważajmy na słodziki. Czy warto nimi zastępować cukier? – artykuł prof. Ewy Solarskiej
Uważajmy na słodziki
Pojawia się coraz więcej dowodów na niepożądane skutki uboczne sztucznych substancji słodzących.
Słodziki to zamienniki cukru. Najczęściej są mniej kaloryczne, a także słodsze w smaku. Wyróżnia się dwa rodzaje słodzików: intensywne substancje słodzące oraz poliole. Intensywne substancje słodzące są słodsze od sacharozy. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego. Naturalne otrzymuje się z roślin, sztuczne natomiast na drodze syntezy chemicznej (wymienione są na kolejnej stronie).
Tradycyjny biały cukier
Składa się z sacharozy. Sacharoza rozkładana jest przez enzymy trawienne do cukrów prostych: fruktozy i glukozy. Jej najważniejszą funkcją jest szybkie dostarczenie paliwa komórkom. Część spożytego cukru organizm może zmagazynować w mięśniach i wątrobie, ale nadmiar przekształca w tkankę tłuszczową, dlatego sacharoza spożywana w nadmiarze sprzyja m.in. powstawaniu nadwagi i otyłości. Może mieć także inne poważne konsekwencje zdrowotne. Sacharoza przede wszystkim ma wysoki indeks glikemiczny, co powoduje skoki glukozy we krwi i wpływa na rozregulowanie gospodarki insulinowej, a to sprzyja rozwojowi cukrzycy. Oprócz tego spożywanie sacharozy w nadmiarze może przyczynić się do insulinooporności, próchnicy zębów, artretyzmu, miażdżycy, która zwiększa ryzyko zawału serca, problemów z trzustką, raka, szybszego starzenia się organizmu. Sacharoza, jak i inne węglowodany, powoduje również pobudzenie ośrodka przyjemności, przez co organizm łatwo może się uzależnić od słodyczy, zwłaszcza gdy służą redukowaniu napięcia i stresu. Może to doprowadzić do kompulsywnego objadania się i zaburzeń odżywiania. Oprócz tego sacharoza sprzyja rozwojowi bakterii i innych patogenów, co zwiększa ryzyko wystąpienia różnych stanów zapalnych. Dlatego, aby ograniczyć szkodliwe działanie cukru, stosuje się słodziki. Dodawane są do tych samych produktów co sacharoza, tj. do gotowych sosów (np. musztarda, ketchup), pieczywa, deserów, słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, napojów i soków oraz leków. Ze względu na właściwości konserwujące lub stabilizujące niektóre słodziki znajdują się także w wyrobach kosmetycznych, np. w paście do zębów. Mają różną budowę i różny wpływ na zdrowie. Słodziki nie pozostają obojętne dla organizmu.
46 - Niedrogi obiad dla całej rodziny
Zrób kotlety z fasoli i kaszy jaglanej
50 - Hit zdrowotny
Chrzan na zimowy czas. Ma działanie antyrakowe i przeciwzapalne
54 - Grunt to właściwy jadłospis
Dieta dla całej rodziny. Jadłospis na 7 dni
62 - Choroby a profilaktyka
Choroby gardła. Wywiad z lek. med. Dominikiem Starczewskim, laryngologiem
66 - Dieta w praktyce
Post wzmacnia odporność
70 - Felieton
Groźne objawy odwodnienia. Artykuł dr Urszuli Krupy
72 - Jemy również oczami
Karnawałowe przekąski – jak je podać?
Inspiracje dla ciała i ducha
74 - Moja historia
Dzięki diecie warzywno-owocowej unormowała poziom hormonów. Poznajmy historię Krystyny Pawlik
78 - Zdrowie duchowe
Sposób na depresję sezonową. Artykuł Bogny Białeckiej
82 - Podróżujemy ku zdrowiu
Jedziemy do Barda. Co warto zobaczyć w tym mieście?
86 - Moja pasja
Tańczy i śpiewa w zespole ludowym. Przybliżamy pasję Danuty Glinki
92 - Ekozdrowotnie
Sprzątamy kuchnię. Bez szkodliwych detergentów
94 - Otaczajmy się pięknem
Poznajmy wyjątkowe kaktusy
Chwila relaksu
96 - Krzyżówki i łamigłówki
Porady zdrowotne
36 - Fit słodycze
42 - Akcesoria do ryb i owoców morza
44 - Postaw na zdrowie – herbaty i mikstury na odporność
65 - Domowe sposoby na ból gardła
68 - Gdy zawodzi zmysł węchu
Inspiracje naturą
90 - Naturalne kosmetyki peelingująco-nawilżające