co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje. Zdrowie, dieta, fitness

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność

Trening na płaski brzuch – poleca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Ćwiczenia na wzmocnienie stawu biodrowego

Gdy boli biodro

Ból biodra nie dotyka jedynie ludzi starszych. Osoby o dużej aktywności ruchowej czy pracujące fizycznie są narażone na uraz lub nadmierne przeciążenie stawu, a to wywołuje ból.

Staw biodrowy stanowi połączenie pomiędzy kością biodrową a udową. Dzięki prawidłowej pracy biodra jesteśmy w stanie swobodnie się poruszać. Jest to cześć ciała, bez której normalne funkcjonowanie nie byłoby możliwe. Staw biodrowy codziennie poddawany jest stałej pracy i obciążeniom. Z tego względu może dojść do różnego rodzaju dysfunkcji i chorób, a tym samym dolegliwości bólowych.

Kogo dotyka?

Ból biodra może mieć bardzo zróżnicowane podłoże. Przeważnie spowodowany jest poprzez stan zapalny, zmiany zwyrodnieniowe tego stawu oraz bezpośrednie urazy w tej okolicy. Oczywiście to nie wszystkie możliwe przyczyny. Ból biodra nie zawsze jest taki oczywisty, przez co bywa trudny do zdiagnozowania. Niekiedy zdarza się nawet, że jest on wynikiem patologicznych zmian bardziej odległych struktur, których zaburzone działanie daje objawy bólowe, promieniujące aż do biodra. Oprócz tego należy dodać, że takie problemy przypisuje się głównie osobom starszym i schorowanym, jednak nie zawsze jest to regułą, gdyż często dotyczy to również osób młodych i wysportowanych, uprawiających intensywne i wyczerpujące aktywności fizyczne, a także tych prowadzących siedzący tryb życia i mało aktywnych. Ból biodra dotyczy również osób ciężko pracujących fizycznie. Stałe nadmierne obciążanie stawu, otoczenie sprzyjające bezpośrednim urazom i kontuzjom to niestety warunki mające wpływ na rozwijanie się bólu. Jeżeli tylko pojawią się pierwsze symptomy, warto się tym zainteresować, gdyż czasami wystarczy tak niewiele zmienić, by zapobiec bardziej rozległym zmianom.

22 - Dbam o zdrowie

Aleksandra Mirosław, dwukrotna mistrzyni świata i rekordzistka we wspinaczce na czas, opowiada o swoich sportowych przygodach

Żywienie jest ważne

26 - Koszyk pełen zdrowia

Kiszone ogórki – naturalne probiotyki. Jakie składniki odżywcze zawierają i jak je wykorzystać w kuchni

30 - Rośliny zdrowotne
Skrzyp polny dla zdrowia i urody. Wypróbuj tę roślinę na wzmocnienie organizmu – zachęca Zbigniew T. Nowak

Skrzyp polny dla zdrowia i urody

Skrzyp polny to niedoceniona roślina lecznicza. Niby jest na wyciągnięcie ręki, ale brakuje edukacji, żeby ludzie zaczęli stosować go w kuracjach. Przed nim wielka przyszłość w medycynie, chociażby dlatego, że stanowi skarbnicę cennego krzemu wpływającego pozytywnie na nasze zdrowie i urodę.

Skrzyp polny (Equisetum arvense) potocznie nazywany jest jedlinką, jodełką, końskim ogonem, chwoszczonką, sosnką, krzemiówką lub chwoszczem. Polska nazwa „skrzyp” wywodzi się od specyficznego skrzypienia, które wydają jego pędy. To roślina wieloletnia, o wysokości 40-60 cm. Bardzo wczesną wiosną wytwarza ciemnosłomkowe pędy zarodnikowe, a od kwietnia pędy płonne – jasnozielone, przypominające miniaturki choinek.

Skrzyp polny rośnie całymi kępami na pastwiskach, łąkach (zwykle zaniedbanych, nieco ilastych), działkach, w ogrodach i na polach.

Wartość leczniczą wykazuje ziele skrzypu polnego, czyli zielone pędy, które najczęściej ścina się około 5 cm od ziemi. Zbioru najlepiej dokonywać od drugiej dekady lipca do końca sierpnia, ponieważ wtedy rośliny magazynują najwięcej krzemu. Pędy wiąże się w niewielkie pęki i wiesza w miejscach zadaszonych i przewiewnych.

Uwaga: skrzyp polny jest bardzo często mylony z innym spokrewnionym gatunkiem – skrzypem błotnym (Equisetum palustre), którego nie wykorzystuje się w leczeniu.

Skrzyp polny oprócz cennych flawonoidów zawiera także kwasy fenolowe (np. wartościowy kwas chlorogenowy), fitosterole, witaminę C oraz beta-D-glukan. Od dawna uchodzi za skarbnicę minerałów (od 15 do 20 proc.!). Wiodące okazują się tu związki krzemu, a także magnezu, potasu i żelaza.

34 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy siostry Teresy Pachnik, m.in. na paluszkiz łososia w sezamie

38 - Sklepowy detektyw
Uważajmy na słodziki. Czy warto nimi zastępować cukier? – artykuł prof. Ewy Solarskiej

Uważajmy na słodziki

Pojawia się coraz więcej dowodów na niepożądane skutki uboczne sztucznych substancji słodzących.

Słodziki to zamienniki cukru. Najczęściej są mniej kaloryczne, a także słodsze w smaku. Wyróżnia się dwa rodzaje słodzików: intensywne substancje słodzące oraz poliole. Intensywne substancje słodzące są słodsze od sacharozy. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego. Naturalne otrzymuje się z roślin, sztuczne natomiast na drodze syntezy chemicznej (wymienione są na kolejnej stronie).

Tradycyjny biały cukier

Składa się z sacharozy. Sacharoza rozkładana jest przez enzymy trawienne do cukrów prostych: fruktozy i glukozy. Jej najważniejszą funkcją jest szybkie dostarczenie paliwa komórkom. Część spożytego cukru organizm może zmagazynować w mięśniach i wątrobie, ale nadmiar przekształca w tkankę tłuszczową, dlatego sacharoza spożywana w nadmiarze sprzyja m.in. powstawaniu nadwagi i otyłości. Może mieć także inne poważne konsekwencje zdrowotne. Sacharoza przede wszystkim ma wysoki indeks glikemiczny, co powoduje skoki glukozy we krwi i wpływa na rozregulowanie gospodarki insulinowej, a to sprzyja rozwojowi cukrzycy. Oprócz tego spożywanie sacharozy w nadmiarze może przyczynić się do insulinooporności, próchnicy zębów, artretyzmu, miażdżycy, która zwiększa ryzyko zawału serca, problemów z trzustką, raka, szybszego starzenia się organizmu. Sacharoza, jak i inne węglowodany, powoduje również pobudzenie ośrodka przyjemności, przez co organizm łatwo może się uzależnić od słodyczy, zwłaszcza gdy służą redukowaniu napięcia i stresu. Może to doprowadzić do kompulsywnego objadania się i zaburzeń odżywiania. Oprócz tego sacharoza sprzyja rozwojowi bakterii i innych patogenów, co zwiększa ryzyko wystąpienia różnych stanów zapalnych. Dlatego, aby ograniczyć szkodliwe działanie cukru, stosuje się słodziki. Dodawane są do tych samych produktów co sacharoza, tj. do gotowych sosów (np. musztarda, ketchup), pieczywa, deserów, słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, napojów i soków oraz leków. Ze względu na właściwości konserwujące lub stabilizujące niektóre słodziki znajdują się także w wyrobach kosmetycznych, np. w paście do zębów. Mają różną budowę i różny wpływ na zdrowie. Słodziki nie pozostają obojętne dla organizmu.

46 - Niedrogi obiad dla całej rodziny

Zrób kotlety z fasoli i kaszy jaglanej

50 - Hit zdrowotny

Chrzan na zimowy czas. Ma działanie antyrakowe i przeciwzapalne

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Dieta dla całej rodziny. Jadłospis na 7 dni

62 - Choroby a profilaktyka

Choroby gardła. Wywiad z lek. med. Dominikiem Starczewskim, laryngologiem

66 - Dieta w praktyce

Post wzmacnia odporność

70 - Felieton

Groźne objawy odwodnienia. Artykuł dr Urszuli Krupy

72 - Jemy również oczami

Karnawałowe przekąski – jak je podać?

Inspiracje dla ciała i ducha

74 - Moja historia

Dzięki diecie warzywno-owocowej unormowała poziom hormonów. Poznajmy historię Krystyny Pawlik

78 - Zdrowie duchowe

Sposób na depresję sezonową. Artykuł Bogny Białeckiej

82 - Podróżujemy ku zdrowiu

Jedziemy do Barda. Co warto zobaczyć w tym mieście?

86 - Moja pasja

Tańczy i śpiewa w zespole ludowym. Przybliżamy pasję Danuty Glinki

92 - Ekozdrowotnie

Sprzątamy kuchnię. Bez szkodliwych detergentów

94 - Otaczajmy się pięknem

Poznajmy wyjątkowe kaktusy

Chwila relaksu

96 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

36 - Fit słodycze
42 - Akcesoria do ryb i owoców morza
44 - Postaw na zdrowie – herbaty i mikstury na odporność
65 - Domowe sposoby na ból gardła
68 - Gdy zawodzi zmysł węchu

Inspiracje naturą

90 - Naturalne kosmetyki peelingująco-nawilżające

Obejrzyj wybrane strony

wideo