Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Aplikacje pomocne na święta oraz sprzęty ogrzewające
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Odchudzający trening ze wspomaganiem poleca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka
18 - Ćwiczymy
dla zdrowia i urody
Przykłady ćwiczeń wzmacniających kręgosłup lędźwiowy
Pozbyć się bólu kręgosłupa
Ból pleców to częsta przypadłość. Zazwyczaj pojawia się w części lędźwiowo-krzyżowej kręgosłupa. Warto wiedzieć, jak szybko sobie z nim poradzić.
Dolegliwości bólowe dolnego odcinka kręgosłupa to plaga naszych czasów. Ból pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie, utrudniając, a nawet uniemożliwiając normalne funkcjonowanie. Co gorsza, problem ten może dotyczyć każdego z nas, w każdym przedziale wiekowym, niezależnie czy to osoba starsza, czy też młoda. Na szczęście są sposoby, by się tego ustrzec, a przynajmniej zminimalizować ryzyko wystąpienia dolegliwości bólowych. Aby to zrozumieć, trzeba jednak poznać etiologię ich powstawania.
Przyczyny bólu
Siedzący tryb życia i długie przesiadywanie przed ekranem telewizora bądź komputera wcale nie poprawiają sytuacji. Na dolegliwości bólowe kręgosłupa lędźwiowego narażone są szczególnie osoby, które nie podejmują żadnej aktywności fizycznej. Brak jakiegokolwiek ruchu sprawia, że mięśnie stają się osłabione, przez co nie są w stanie podołać obciążeniom wynikającym z dnia codziennego, w następstwie czego najbardziej cierpi kręgosłup, gdyż to właśnie na nim wszystko się opiera. Oprócz tego na pojawienie się dysfunkcji w odcinku lędźwiowym kręgosłupa mogą wpłynąć długotrwałe przebywanie w stresie i ciągłym napięciu, nadwaga oraz różnego rodzaju przeciążenia. Ból dolnej części kręgosłupa może wynikać także z uszkodzeń narządu ruchu, zmian zwyrodnieniowych lub pojawić się w wyniku stanów zapalnych. Konsekwencją tego są różnego rodzaju patologiczne zmiany w obrębie kręgosłupa lędźwiowego.
22 - Dbam o zdrowie
Rozmowa z Witoldem Ludwigiem, scenarzystą i reżyserem filmów „Zerwany kłos” oraz „Nędzarz i madame”, o pracy na planie filmowym, kondycji i czynnym wypoczynku
Żywienie jest ważne
25 - Niedrogi obiad
dla całej rodziny
Da się zrobić!
26 - Koszyk pełen zdrowia
Słodkie pomarańcze. Wartości odżywcze i propozycje zastosowania
30 - Rośliny zdrowotne
Dziurawiec na depresję. Wypróbuj miód z dodatkiem wyciągu z dziurawca na poprawę układu nerwowego – zachęca Zbigniew T. Nowak
Dziurawiec na depresję
Dolegliwości natury psychicznej są poważnym problemem współczesnego świata. Dlatego warto zainteresować się lekami z apteki Pana Boga, ponieważ są tam skuteczne środki na te schorzenia. Jednym z nich jest stare polskie ziele – dziurawiec.
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) to roślina wieloletnia o wysokości zwykle 50-70 cm. W medycynie ludowej nazywany był często świętojańskim zielem albo zielem Matki Bożej. Kwiaty ma w kolorze złocistożółtym i pojawiają się one od II dekady czerwca do września. Świeżo zebrane po roztarciu wydzielają jaskrawoczerwony sok. Liście są jasnozielone, raczej drobne, zaokrąglone. Wartość leczniczą dziurawca posiada jego ziele, czyli część nadziemna, ścinane na wysokości około 15-20 cm. Zbioru surowca leczniczego dokonuje się na początku kwitnienia roślin, zawsze w dzień słoneczny.
Zamiast antydepresantów
Z najnowszych statystyk medycznych wynika, że w ostatnim czasie psychiatrzy są wręcz oblegani i dotyczy to w sposób szczególny ozdrowieńców po COVID-19. Stany depresyjne, lękowe i wahania nastroju to jedne z bardzo częstych i bardzo poważnych powikłań doznanych wskutek wirusa SARS-CoV-2. O naturalnych i skutecznych sposobach radzenia sobie z takimi powikłaniami wydałem nawet obszerną książkę pt. „Jak odzyskać zdrowie po COVID-19?”, którą można zamówić w księgarniach „Naszego Dziennika”.
Wyniki badań pokazują, że dziurawiec to nieoceniony lek na przywrócenie równowagi psychicznej. Działanie przeciwdepresyjne zawdzięcza zawartym w nim kilku cennym związkom leczniczym, np. hiperycynie i hiperforynie. Według najnowszych badań klinicznych to właśnie one znacząco hamują rozkład neuroprzekaźników w organizmie, np. serotoniny. Ich niedostateczna ilość daje objawy przygnębienia, lęku, zmiennego nastroju, nagłych ataków rozpaczy, pogłębiającego się smutku, niechęci do życia, działania, braku zadowolenia i niskiej samooceny. Takim enzymem, który prowadzi do rozkładu neuroprzekaźników, jest monoaminooksydaza (MAO). Trzeba również podkreślić, że preparaty zawierające wyciąg z dziurawca nie uzależniają, jak to się zdarza podczas kuracji syntetycznymi antydepresantami.
34 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy siostry Teresy Pachnik na świąteczne dania, m.in. pieczeń z indyka w ziołach
38 - Sklepowy detektyw
Dobry majonez. Który jest najlepszy? – wskazuje dr Agnieszka Jarosz
Dobry majonez
Który jest najlepszy?
Majonez to bardzo popularny dodatek w kuchni polskiej. W porównaniu z podobnymi produktami w innych krajach jego smak jest delikatny, aksamitny i nie dominuje potrawy. Z tego powodu zagraniczne firmy musiały dostosować swoje produkty do upodobań Polaków, by zaistnieć na naszym rynku. Majonez można stosować jako samodzielny sos lub składnik bardziej skomplikowanych sosów do sałatek, jako dodatek do past, mięs, kanapek, burgerów, ryb i jajek. Bardzo często majonez jest podstawą różnego rodzaju dipów, np. z dodatkiem marynowanych grzybów, kiszonych ogórków czy surowych warzyw, m.in. szczypiorku, czosnku.
Rodzaje majonezów i ich skład
W sklepach możemy znaleźć kilkadziesiąt majonezów, o różnych nazwach, np. delikatesowy, sałatkowy, dekoracyjny, wyborowy czy light/niskotłuszczowy albo wegetariański itd. Inwencja zależy przede wszystkim od producenta, ale czasami również od składu, chociażby w przypadku majonezów wegetariańskich czy light. Natomiast skład tradycyjnych majonezów to przede wszystkim: żółtko jaj – czasami jest to sucha informacja, a czasami opatrzona logiem i informacją o pochodzeniu żółtka z jaj kur wolnego wybiegu, czy też bardzo szczera, jak: żółtko jaj w proszku, jaja z chowu ściółkowego. Najczęściej stanowią one 5-6 proc. produktu, rzadko mniej, np. 3 proc. Składnik w postaci żółtek to często jedyny odróżniający majonez tradycyjny od wegetariańskiego. Wszystkie majonezy zawierają olej roślinny, np. rzepakowy, słonecznikowy, który może stanowić nawet 79 proc. produktu. W efekcie taki majonez dostarcza dużą ilość tłuszczu, a tym samym dużą ilość kalorii. Przykładowo, olej zawierający 79 proc. tłuszczu to ponad 670 kcal w 100 g produktu, a ten o zawartości 30 proc. to około 310 kcal. Jest to ważna informacja dla osób walczących z nadmiarem kilogramów. Również istotna jest informacja o zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych niekorzystnych dla naszego zdrowia, powinno być ich jak najmniej. A mogą występować w ilości 5 g, ale też 10 g w 100 g produktu.
48 - Hit zdrowotny
Miód. Poznaj jego wartość
54 - Grunt to właściwy
jadłospis
Dieta dobra na żołądek wraz z jadłospisem na 7 dni
62 - Choroby a profilaktyka
Co chroni żołądek? Rozmowa z prof. Maciejem Gonciarzem
65 - Dieta w praktyce
Post dobry na układ trawienny
72 - To, czego nam lekarz
nie wyjaśnił
Na czym polega zabieg balonikowania zatok?
Inspiracje dla ciała i ducha
76 - Moja historia
Dieta warzywno- -owocowa pomogła jej unormować cukier, wagę i gospodarkę hormonalną. Poznajmy historię Marii Marcinkowskiej
80 - Zdrowie duchowe
Metoda drobnych nawyków. Artykuł Bogny Białeckiej
83 - Podróżujemy ku zdrowiu
Trójmiasto zimą – co warto zobaczyć w Gdańsku, Gdyni i Sopocie?
88 - Moja pasja
Janina Gruba i jej rękodzieła, m.in. piękne szydełkowe ozdoby
94 - Ekozdrowotnie
Świąteczne porządki. Bez chemii
97 - Jemy również oczami
Serwujemy świąteczne ciasta
102 - Otaczajmy się
pięknem
Udekoruj dom na święta
Chwila relaksu
104 - Krzyżówki
i łamigłówki
Porady zdrowotne
42 - Ryby wpływają na rozwój intelektu
44 - Słodkie rodzynki
66 - Przetworzona żywność a psychika
69 - Kalendarz prac przedświątecznych
96 - Naturalna aktywność
98 - Transport sanitarny
100 - Ławka grawitacyjna
Inspiracje naturą
92 - Naturalne balsamy do ust