Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Aplikacje i pomocne sprzęty
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Plank, czyli deska. Jak poprawnie ćwiczyć mięśnie brzucha i grzbietu – radzi Marzena Kociuba, fizjoterapeutka
Ćwiczenie plank, czyli deska
Angażuje mięśnie brzucha, wzmacnia mięśnie kręgosłupa, ramion oraz nóg. Wykonujmy regularnie to ćwiczenie, a zyskamy płaski brzuch i prawidłową postawę.
Ćwiczenia z wykorzystaniem własnego ciężaru ciała od zawsze cieszyły się popularnością. Dzieje się tak, ponieważ są bardzo proste w wykonaniu, nie wymagają dużej przestrzeni ani dodatkowego sprzętu, można je z powodzeniem powtarzać we własnym zaciszu domowym. Zaliczamy do nich ostatnio bardzo modne i niezwykle skuteczne ćwiczenia plank, czyli utrzymywanie ciała w pozycji deski.
Wykonać prawidłowo
Pozycja ciała podczas wykonywania deski polega na podporze na przedramionach i palcach stóp. Nogi i tułów należy wyprostować tak, by całe ciało znajdowało się w stabilnej linii prostej od stóp do głowy. Ponieważ mięśnie nieprzyzwyczajone do intensywnego napięcia szybciej się męczą, początkowo ćwiczenie może sprawiać trochę trudności, jednak nie należy się tym zrażać, gdyż z czasem, w miarę regularnych treningów, nabiorą na sile.
18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Pozbyć się bólu łokci. Ćwiczenia krok po kroku
22 - Dbam o zdrowie
Vital Heynen, trener reprezentacji Polski w siatkówce mężczyzn, o żonie, córkach i recepcie na sukces w sporcie
Żywienie jest ważne
26 - Koszyk pełen zdrowia
Rzepa. Warzywo, które warto jeść
30 - Produkty zdrowotne
Poznaj doględę. Wypróbuj przepis na syrop z tej rośliny na kaszel i duszności – zachęca Zbigniew T. Nowak
34 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy s. Teresy Pachnik na smaczne dania
38 - Sklepowy detektyw
Wszystko, co warto wiedzieć o mące – podstawowe informacje przekazuje dr Agnieszka Jarosz
Wszystko o mące
Którą i do czego wybrać?
Mąka jest produktem otrzymywanym w wyniku przemiału ziarna. Wykorzystuje się ją do wyrobu pieczywa, makaronów, pierogów, różnego rodzaju klusek, pizzy czy wypieków cukierniczych. Zagęszcza się nią zupy i sosy, panieruje w niej sery, warzywa, mięsa czy ryby, przygotowuje się zakwas do żuru.
Rodzaje i typy
Mąki dzieli się na rodzaje, a następnie typy. Rodzaj mąki określa się nazwą zboża, z której została wyprodukowana, np. pszenna, żytnia itd. A pszenica i żyto to zboża chlebowe. Do niechlebowych zalicza się jęczmień, owies, ryż i kukurydzę. Gryka, soja, groch nie są zbożem, ale i z nich otrzymujemy mąkę. Mąki niechlebowe mogą być jednak używane do produkcji pieczywa jako dodatek w niewielkiej ilości.
Pszenica jest jednym z najpopularniejszych zbóż i jednym z pierwszych, jakie człowiek zaczął uprawiać. Na drugim miejscu plasuje się żyto. Obok ryżu i kukurydzy to główne zboża na świecie. Pszenicę wykorzystuje się przede wszystkim do przerobu na mąkę, z której później produkuje się makarony, pieczywo czy wyroby cukiernicze. Znanych jest około 20 różnych gatunków pszenicy i około 10 krzyżówek gatunkowych.
50 - Hit zdrowotny
Kurkuma. Przyprawa na czas pandemii
Wyjątkowa kurkuma
Wśród leków o potwierdzonym naukowo działaniu przeciwwirusowym koniecznie trzeba wymienić kurkumę, która staje się popularna prawie na całym świecie. To dobra roślina na czas pandemii.
Lecznicze kłącze
Kurkuma (ostryż długi) to roślina wieloletnia wyrastająca do wysokości 60-100 cm, blisko spokrewniona z imbirem lekarskim. Jej liście są dość szerokie, o kształcie eliptycznym. Ma żółte kwiaty i bulwiaste kłącza. Na zewnątrz mają kolor szarobrunatny lub brunatnożółty, a ich wnętrze jest pomarańczowożółte lub złocistopomarańczowe. Największe uprawy kurkumy znajdują się dziś w Chinach, Indiach, na Filipinach, w Tajlandii, na Madagaskarze i na Jawie. Na nasz rynek surowiec trafia przeważnie z Chin lub Indii. Surowcem leczniczym i przyprawą są kłącza kurkumy, nazywane w uproszczeniu korzeniem. Kiedyś, w czasach średniowiecza, nazywano je także „szafranem indyjskim”. Wówczas kurkuma była bardziej znana w Europie jako lek niż przyprawa.
54 - Grunt to właściwy jadłospis
Jadłospis dla nadciśnieniowców
62 - Profilaktyka chorób
Nowe zalecenia w nadciśnieniu. Rozmowa z prof. Zbigniewem Gaciongiem
66 - Dieta w praktyce
Dieta warzywno-owocowa skuteczna w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia. Przepisy na wybrane dania
70 - Jemy również oczami
Owsianka. Ładnie podana lepiej smakuje
74 - Felieton medyczny
Wzrok podczas pracy zdalnej. Artykuł prof. Roberta Rejdaka
Inspiracje dla ciała i ducha
76 - Moja historia
Dzięki diecie zregenerowała swój wyniszczony organizm – historia Ireny Kłosowskiej
80 - Zdrowie duchowe
Media społecznościowe. Szansa na relacje czy zagrożenie – artykuł Małgorzaty Więczkowskiej
84 - Podróżujemy ku zdrowiu
Poznajmy Lourdes – miasto chorych oraz polskie Lourdes w Porąbce Uszewskiej. Z czego słynie?
88 - Moja pasja
Edward Kempa z żoną Małgorzatą połączyli pasję z pracą. Szyją kołdry i poduszki z wełny alpak
94 - Ekozdrowotnie
Lśniące wanna, brodzik, umywalka. Bez detergentów
96 - Blisko nas
Wolontariuszka z sercem. Sabina Borsuk niesie nieocenioną pomoc pacjentom hospicjum
102 - Otaczajmy się pięknem
Zielone paprotki ozdobą zimowego domu
Chwila relaksu
104 - Krzyżówki i łamigłówki
Porady zdrowotne
25 - Modna i zdrowa chlorella
42 - Jak mieć więcej energii?
44 - Jedzmy bez pośpiechu
72 - Nowatorska krioablacja guza nerki
98 - Zespół niespokojnych nóg
100 - Piękny i zdrowy uśmiech
Inspiracje naturą
92 - Domowe sposoby na podkrążone oczy