Targ zdrowotny
7 - Ciekawostki
Aplikacje wspomagające pracę mózgu oraz przydatne sprzęty na wyjazd
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Rower tradycyjny czy stacjonarny? – odpowiada Marzena Kociuba, fizjoterapeutka
Rower tradycyjny czy stacjonarny?
Co jest lepsze do utrzymania ogólnej formy i kondycji? Przedstawiamy zalety, ale także wady jazdy na obu typach rowerów. Dzięki temu, że mamy wybór, w zależności od naszych potrzeb możemy zdecydować się na rower stacjonarny lub tradycyjny, albo skorzystać z obu tych form aktywności fizycznej.
Jazda na rowerze to doskonały sposób na poprawę wydolności i kondycji fizycznej organizmu. W zależności od upodobań oraz celów, jakie sobie stawiamy, do treningów można wybrać rower tradycyjny bądź stacjonarny. Zarówno jeden, jak i drugi mają swoje zalety i wady.
Same korzyści
Jazda na rowerze, tradycyjnym i stacjonarnym, jest powszechnie znaną i lubianą forma aktywności fizycznej, która niesie ze sobą szereg korzyści. Różnorodność i dostępność modeli jest bardzo szeroka, dzięki czemu można wybrać taki rodzaj roweru, który będzie odpowiedni do wieku, rodzaju jazdy, jaki preferujemy, stopnia zaawansowania czy typu nawierzchni, na której rower będzie użytkowany. Dobra wiadomość dla tych, którzy chcą schudnąć, jest taka, że nie ma większej różnicy między rowerem zwykłym a stacjonarnym. Oba pozwalają pozbyć się tkanki tłuszczowej i schudnąć.
Dzięki tej aktywności dochodzi też do poprawy kondycji, pracy serca, całego układu krążeniowo-oddechowego. Systematyczny wysiłek sprawia, że z czasem można pozwolić sobie na coraz to dłuższe treningi bez uczucia zmęczenia, a to korzystnie wpływa na funkcjonowanie i efektywność pracy w ciągu całego dnia, gdyż ciało i mózg mają większe możliwości. Dochodzi również do zwiększenia siły mięśni, poprawy kondycji i ruchomości stawów oraz wzmocnienia kręgosłupa i kolan, co stanowi najlepszy naturalny lek na wszelkie dolegliwości bólowe.
18 - Ćwiczymy
dla zdrowia i urody
Rehabilitacja po COVID-19
22 - Dbam o zdrowie
Rozmowa z Magdaleną Michalik, odtwórczynią roli Heleny Modrzejewskiej w filmie „Nędzarz i madame”, o pasji aktorskiej i historiach, które wydarzyły się na planie filmowym
Żywienie jest ważne
26 - Koszyk pełen zdrowia
Sezon na roszponkę. Wartości odżywcze i propozycje zastosowania w kuchni
30 - Rośliny zdrowotne
Wąkrota azjatycka. Wypróbuj przepis na napar z wąkroty wspomagający mózg i układ nerwowy – zachęca Zbigniew T. Nowak
34 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy s. Teresy Pachnik na wielkanocne dania
38 - Sklepowy detektyw
Kolorowe napoje gazowane. Co zawierają? – wyjaśnia dr Agnieszka Jarosz
Kolorowe napoje gazowane
Pić czy nie pić? Jakie bezwzględnie omijać, czym się kierować przy ich ewentualnym kupnie?
Napoje mogą mieć istotny wpływ na szereg chorób dietozależnych, powstawanie nadwagi i otyłości, zwiększając ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych, wzrostu trójglicerdów, a nawet kwasu moczowego oraz niektórych nowotworów, bowiem mogą stanowić jedną z przyczyn nadmiaru dostarczanych kalorii.
Czym są słodzone?
Cukier był podstawowym składnikiem słodzącym kolorowych napojów gazowanych. W wielu produktach spożywczych jest obecnie zastępowany syropami wysokofruktozowymi lub jego ilość jest zmniejszana na ich rzecz. Stosowanie syropów jest tańsze, łatwiejsze w produkcji oraz bardziej wydajne, a ich obecność w niektórych produktach powoduje, że są one bardziej atrakcyjne smakowo. Syropy te mogą zawierać różną ilość glukozy i fruktozy, a ich stosunek w produkcie determinuje nazwę syropu (glukozowo-fruktozowy lub fruktozowo-glukozowy). Producenci, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, jako zamienniki cukru czy syropów wprowadzają do napojów naturalne i/lub sztuczne substancje słodzące, takie jak np. stewiozydy, aspartam, acesulfam K, cyklaminian, sacharyna, sukraloza. Konsumenci oczekują, aby taka substancja nie dostarczała w ogóle energii albo bardzo mało, nie sprzyjała powstawaniu próchnicy zębów i nie powodowała innych niekorzystnych ubocznych skutków zdrowotnych, a dawała odpowiedni smak. Chcąc uzyskać pożądaną słodycz produktu, często stosowane jest użycie kilku substancji intensywnie słodzących.
46 - Niedrogi obiad dla całej
rodziny
Da się zrobić!
50 - Hit zdrowotny
Nasiona chia. Poznaj superżywność!
54 - Grunt to właściwy
jadłospis
Dieta na pamięć i koncentrację
62 - Profilaktyka chorób
Choroby neurologiczne. Rozmowa z neurologiem prof. Konradem Rejdakiem
65 - Dieta w praktyce
Post przeciwdziałający udarom mózgu
Post przeciwdziałający udarowi mózgu
Udar mózgu to wielka tragedia dla osoby, która została nim dotknięta, i jej bliskich. Czy możemy się przed nim uchronić? Dieta warzywno-owocowa może nam w tym pomóc.
Udar mózgu to szczególnie niebezpieczna choroba współczesnej cywilizacji, która stanowi – po zawałach serca i nowotworach – trzecią przyczynę zgonów i wiąże się z nagłym zatrzymaniem dopływu krwi do mózgu. Osoby, które przeżyją udar mózgu, mogą doznać tragicznych powikłań w postaci paraliżu, który jest często nieodwracalny i stanowi prawdziwy dramat dla pacjenta i jego rodziny.
Ustrzec przed chorobą
Dieta warzywno-owocowa oparta na niskoskrobiowych warzywach i niskocukrowych owocach, w połączeniu z aktywnością ruchową łączy w sobie trzy główne kierunki, które – zdaniem dr Ewy Dąbrowskiej, autorki diety – przestrajają prozdrowotnie aktywność naszych genów. Są to po pierwsze – działania związane z potęgą leczniczą samego postu, czyli redukcją przyjmowania pokarmu (energii), po drugie – związane ze zwiększoną aktywnością ruchową, czyli większym spalaniem energii, i wreszcie po trzecie – z fenomenalnym działaniem roślinnych polifenoli, które są w stanie znormalizować szereg przemian, także na poziomie genowym. Po poście następuje redukcja masy ciała, normalizuje się ciśnienie krwi, powraca wrażliwość komórek na insulinę i tym samym cofa się insulinooporność, z którą związane jest odwracanie m.in. cukrzycy typu 2, normalizacja cholesterolu, ciśnienia i innych zaburzeń metabolicznych, a więc głównych czynników ryzyka udaru mózgu.
66 - COVID-19. Informator
Postawmy na odporność i nie dajmy się chorobie
70 - Jemy również oczami
Jak ładnie podać zdrowe dania dla dzieci?
72 - To, czego nam lekarz
nie wyjaśnił
Wstrząs anafilaktyczny
74 - Felieton
Zdrowie kobiety przed poczęciem. Artykuł lek. Laury Marii Grześkowiak
80 - Zdrowie duchowe
Cyberprzestrzeń pod kontrolą. Artykuł Małgorzaty Więczkowskiej
84 - Podróżujemy ku zdrowiu
Ponidzie – co warto zwiedzić w tym pięknym regionie Polski?
88 - Moja pasja
W czym tkwi fenomen Małej Armii Janosika, artystycznej grupy z Raby Wyżnej?
94 - Ekozdrowotnie
Sprzątamy dom bez chemii
101 - Otaczajmy się
pięknem
Zachwycające pierwiosnki
Chwila relaksu
104 - Krzyżówki i łamigłówki
Porady zdrowotne
42 - Żywność funkcjonalna
44 - Zdrowy detoks na wiosnę
96 - Drenaż limfatyczny
98 - Skuteczna terapia w nowotworach
100 - Menopauza i andropauza
Inspiracje naturą
92 - Domowe odżywki do włosów