Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Aplikacje prozdrowotne oraz sprzęty wspomagające zdrowie
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Korzyści z wyjścia na basen i systematycznego pływania – przedstawia Marzena Kociuba, fizjoterapeutka
18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Przykłady ćwiczeń przeciwdziałających rwie kulszowej
Pozbądź się rwy kulszowej
Atak rwy kulszowej może pojawić się nagle lub stopniowo. Przypadłość ta jest bardzo bolesna, a co gorsza ma tendencję do nawracania. Dlatego bardzo ważne jest, aby dowiedzieć się, jakie są głównie przyczyny rwy kulszowej, w jaki sposób radzić sobie z bólem oraz jak zapobiegać, żeby owe dolegliwości nie pojawiały się w przyszłości.
Rwa kulszowa to zespół niezwykle dokuczliwych objawów utrudniających, a nawet uniemożliwiających normalne funkcjonowanie. Jest to ból rozpoczynający się od odcinka lędźwiowo-krzyżowego oraz pośladka, przechodzący przez tylną część uda i podudzia, ostatecznie kończący się na stopie.
Uciążliwe objawy
Objawy wynikają z podrażnienia nerwu kulszowego lub korzeni nerwowych, z których powstaje nerw. Jest on bardzo charakterystyczny dla tej zmiany. Ból może dotyczyć jednej nogi, rzadziej obu nóg. W zależności od przyczyny może być nagły lub narastający, łagodny lub całkowicie odejmujący kończynę. Zazwyczaj opisywany jest jako rwący, ostry, piekący i intensywny, ale może być także tępy. Intensywność i zakres odczuwania zależą od stopnia podrażnienia korzeni lub nerwu kulszowego.
22 - Dbam o zdrowie
Rozmowa z prof. Piotrem Jaroszyńskim, filozofem, etykiem, wykładowcą, o tym, jak odpoczywa fizycznie i psychicznie
Żywienie jest ważne
25 - Niedrogi obiad dla całej rodziny
Da się zrobić!
26 - Koszyk pełen zdrowia
Antyrakowa kiszona kapusta. Wartości odżywcze i propozycje wykorzystania kiszonek
30 - Rośliny zdrowotne
Hyzop lekarski jak naturalny antybiotyk. Wypróbuj zioła z dodatkiem tej rośliny na niestrawność – zachęca Zbigniew T. Nowak
34 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy siostry Teresy Pachnik na smaczne dania,m.in. makaron z soczewicąi migdałami
38 - Sklepowy detektyw
Płatki śniadaniowe. Czym się kierować przy ich kupnie? – radzi dr Agnieszka Jarosz
Płatki śniadaniowe
Czy to dobry pomysł na zdrowy początek dnia?
Produkty zbożowe to niezbędny element prawidłowo zbilansowanej diety. W zależności od obróbki technologicznej wyróżniamy produkty zbożowe pełnoziarniste, do których można zaliczyć otręby, makarony, pełnoziarniste pieczywo czy mąki oraz grube kasze, a także produkty zbożowe oczyszczone, np. białe pieczywo, czy przetworzone, jak płatki śniadaniowe. Gdy jemy na śniadanie polecane przez dietetyków produkty zbożowe, myślimy, że dokonujemy właściwego wyboru. Czy aby na pewno zawsze? Często sięgamy po produkty mocno przetworzone, co z prozdrowotnym działaniem nie ma nic wspólnego.
Dobry produkt, czyli jaki?
Poranny pośpiech, wygoda powodują, że często sięgamy po łatwą do przygotowania żywność. Do niej należą płatki śniadaniowe. I nie ma nic złego w tym, jeśli świadomie sięgamy po dobry produkt. Zazwyczaj płatki śniadaniowe kojarzą się nam wyłącznie ze słodzonymi płatkami kukurydzianymi. Mogą mieć one mieć smak czekoladowy, cynamonowy, miodowy itd. Czy postać kuleczek, kółeczek, poduszeczek i wielu innych, mogących zachęcić konsumenta do zakupu. A wszystkie zamknięte są w atrakcyjnym kolorowym opakowaniu. Nawet w przypadku tych bez dodatkowych smaków powinniśmy zainteresować się ich składem. Bowiem w „zwykłych” płatkach kukurydzianych nawet najlepszych firm możemy znaleźć blisko w 99 proc. grys kukurydziany, a pozostałą ilość stanowią cukier, sól, regulator kwasowości. Na niektórych opakowaniach znajdziemy zapis o obecności cukru brązowego, co ma dawać lepszy produkt. To mit i chwyt marketingowy, podobnie jak w przypadku soli częstym dodatkiem jest sól himalajska. Cukier to cukier, a sól to sól i nie oczekujmy „zdrowszych” odmian, gdyż wszystkie działają na nasz organizm w takim samym stopniu niekorzystnie.
Czasami dodawane są: syrop glukozowo-fruktozowy, glukoza, cukier inwertowany, melasa cukru trzcinowego. To wszystko słodzi i podwyższa kaloryczność produktu. Gdy mamy informację „bez syropu glukozowo-fruktozowego”, zajrzyjmy do składu i sprawdźmy czym producent go zastąpił. Jeśli mamy dodatek suszonych czy liofilizowanych owoców, to dosładzanie jest zbędne. One dostarczą wystarczającą ilość cukru dla dobrego smaku, chyba że ich ilość będzie stanowić np. 0,15 proc., jak można wyczytać z niektórych etykiet, chociaż w nazwie są płatki owocowe, np. malinowe, truskawkowe itd. Nie kierujmy się tylko marketingowym oświadczeniem. Innym chwytem jest dodatek witamin czy składników mineralnych. Dostarczy nam ich dobrze zbilansowana dieta, jak również dodatek wspomnianych owoców w odpowiedniej ilości.
44 - Jak zaoszczędzić?
Poznaj sposoby wykorzystania resztek jedzenia
50 - Hit zdrowotny
Zielona herbata. Doceń jej smak i niezwykłą wartość
Zielona herbata
Po ten popularny napój sięgają miliony ludzi na świecie. To także nieoceniony lek na wiele dolegliwości. W ostatnim czasie za sprawą uczonych okrzyknięto ją też skutecznym środkiem zwalczającym groźne wirusy.
Zielona herbata (kamelia chińska) dostarczająca liści na ten zdrowy napój jest wiecznie zielonym krzewem o wysokości 6-10 m. Pozyskuje się z niego liście po brzegach ostro ząbkowane, raczej eliptyczne, w kolorze jasnozielonym. Kwiaty tej rośliny są białe bądź różowawe, wydają przepiękną woń. Na plantacjach zrywa się przeważnie ręcznie 2-3 najmłodsze liście oraz pączki herbaty. Z nich w zależności od potrzeb produkuje się według określonych metod herbatę zieloną, czarną lub czerwoną. Według wyliczeń rocznie na świecie wytwarza się około 3,5 mln ton przeróżnych rodzajów herbaty.
Herbatę, nie tylko tę zieloną, produkuje się, a raczej uprawia, obecnie w różnych krajach świata. Najbardziej ceni się natomiast surowiec pochodzący ze Sri Lanki i to dotyczy herbaty nie tylko zielonej, ale także czarnej. Kuracje zieloną herbatą najczęściej prowadzi się przez zastosowanie naparu z jej liści. Najlepiej wybierać herbatę liściastą. Unikajmy natomiast liści bardzo rozdrobnionych i pakowanych w torebki typu ekspres.
Cenne związki lecznicze
Skład zielonej herbaty jest nadzwyczaj interesujący. Eksperci podają, że może ona zawierać nawet 300 różnych związków. Najważniejsze substancje zawarte w jej liściach to polifenole w postaci proantocyjanidyn, a także katechiny, epigallokatechiny, epikatechiny, galusan epikatechiny. Oprócz tego obecne są kwasy fenolowe, w tym nadzwyczaj wartościowy kwas chlorogenowy, galusowy i inne. Liście herbaty są źródłem kofeiny do 4 proc., teobraminy czy teofiliny. Gromadzą ponadto cenne flawonoidy (np. kwercetynę i kemferol) oraz aminokwasy i minerały.
54 - Grunt to właściwy jadłospis
Dieta przeciwudarowa wraz z jadłospisem na 7 dni
60 - Choroby a profilaktyka
Trombektomia ratunkiem w udarach. Rozmowa z prof. Agnieszką Słowik
67 - Dieta w praktyce
Post nadzieją dla chorych po udarach
70 - Jemy również oczami
W czym podawać różne rodzaje kawy?
72 - To, czego nam lekarz nie wyjaśnił
Demencja starcza. Czym jest?
74 - Felieton
Mózg i emocje. Artykuł dr Urszuli Krupy
Inspiracje dla ciała i ducha
76 - Moja historia
Dieta warzywno-owocowa pomogła jej uporać się z problemami skórnymi. Poznaj historię Anny Tofil
80 - Zdrowie duchowe
Wielozadaniowość – dobra czy zła? Artykuł Bogny Białeckiej
84 - Podróżujemy ku zdrowiu
Tatry zimą. Podpowiadamy, co warto zobaczyć, decydując się na górskie wędrówki
88 - Moja pasja
Agnieszka Sitek z Anielinka piecze torty, które rodzina i znajomi uważają za cukiernicze arcydzieła
94 - Ekozdrowotnie
Pierzemy czapki i szaliki. Bez chemii
96 - Aktywna rodzina
Odpoczywamy czynnie.Poznajmy aktywności fizyczne uprawiane przez Agnieszkę i Wiesława Szponarów
Chwila relaksu
104 - Krzyżówki i łamigłówki
Porady zdrowotne
42 - Zdrowie z natury
63 - Rehabilitacja po udarze
64 - Spastyczność można leczyć
66 - Jak przywrócić mowę po udarze
68 - Pomoc dla cukrzyków
98 - Zalety morsowania
100 - Czyste powietrze w domu
Inspiracje naturą
92 - Owocowe maseczki peelingujące